You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
En historisk natur
Sala har mycket att erbjuda dig som gillar att vistas i naturen. Har du ett historieintresse får du dessutom grädde på moset, då flera delar av dagens grönskande naturmiljö i Sala har kommit till i spåren av den forna gruvdriften vid Sala Silvergruva. Det gör att du exempelvis kan njuta av det fina promenadstråket längs Gröna gången, vilket följer gruvans jättelika vattensystem, eller insupa både frisk natur och historiens vingslag på samma gång när du vandrar längs Gruvdammsrundan. Sedan finns förstås också flera fina exempel på vandringsleder i orörd natur.

Mitt i den pittoreska stans vackra stadspark kan du pröva fiskelyckan i Ekeby dammar, som en gång i tiden anlades för att få vattenkraft till bland annat Gustav Vasas gamla smälthytta. När du vill veta mer om hur det gick till, finns i perioder en utomordentlig guidad stadsvandring att följa med på, där du får veta mer om hur och varför staden Sala kom till. Och i övrigt är det heller inte så dumt att sadla cykeln för att på egen hand uppleva ett av de färdiga cykeltursförslag som finns - eller varför inte testa på Knektledens sju kilometer långa MTB-bana, ifall du gillar att cykla mountainbike?
Kluster av kultur
På flera platser i Sala stad och kommun finner du intressant kultur i olika former. I kulturkvarteret Täljstenen hittar du bland annat Aguélimuseet, uppfört till den Salabördige konstnären Ivan Aguélis minne. Kulturevenemang som riktar sig till både yngre, äldre och barnfamiljer arrangeras titt som tätt. Ett exempel är händelsen Kulturnatta, som firas varje vår i staden. Väsby Kungsgård, där kung Gustav II Adolf ofta uppehöll sig och bland annat skrev under fundationsbrevet för Svea hovrätt år 1614, inhyser idag ett museum med cirka 8000 objekt att beskåda.

Andra kulturella platser att besöka är Gruvmuseet samt Sala Silvergruvas stora, natursköna och öppna ovanjordsområde med 50-talet minnesmärkta byggnader, som inbjuder till en promenad i en kulturhistorisk miljö, när du så vill. Och när du far ut på landsbygden kan du, vid olika tidpunkter under året, besöka intressanta platser som Brunnsmuseet på Sätra Brunn och Odendisastenen i Svartådalen eller evenemang som Möklintaveckan i Möklinta, för att ge några exempel.
Välkommen till Nedre Dalälven