FÖRELÄSNING OM ARBETET BAKOM KULISSERNA I FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK, 24 NOVEMBER 2021
Färnebofjärdens nationalpark är en grönblåskimrande juvel med unik natur för alla, både för besökare och parkens djur- och växtinvånare. Under den här föreläsningen fick vi följa med in bakom kulisserna för att möta dem som arbetar i nationalparken.
Läs mer här!
FÖRELÄSNING OM HAVSVANDRANDE FISK, FORSKNING FÖRSÖK OCH FRAMTID, 27 OKTOBER 2021
Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent, berättade om fiske- och fiskevårdsprojekten i Nedre Dalälven och Gavleån.
Läs mer här!
FÖRELÄSNING OM PLASTBANTNING, 29 SEPTEMBER 2021 (INSTÄLLD)
På grund av sjukdom är föreläsningen den 29 september om plastbantning inställd. Vi hoppas att återkomma med föreläsningen längre fram.
Du kan läsa mer om innehållet som skulle ha tagits upp i föreläsningen här, men det går alltså inte att anmäla sig.
SKIFTE AV BIOSFÄRKOORDINATOR, 16 SEPTEMBER 2021
Magnus Pamp slutar som biosfärkoordinator/projektledare den 16 september. Under början av 2022 kommer tjänsten att utlysas,
Elias Regelin tar över som koordinator fram till dess. Vi önskar Magnus lycka till och tackar för de här tre åren på NeDa.
10-ÅRSUTVÄRDERING FÖR BIOSFÄROMRÅDET ÄR KLAR OCH INSKICKAD, 10 SEPTEMBER 2021
Stor glädje på biosfärkontoret idag! Vi har nu lämnat in 10-årsutvärderingen av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven till den svenska biosfärkommittén för vidarebefordran till en internationell expertkommitté för granskning. Nästa sommar får vi veta vad den globala styrelsen för biosfärprogrammet (MAB-ICC) tycker om utvärderingen och om vi fått godkänt. Vi tackar för alla synpunkter som kom in under remisstiden i april 2021 samt för all hjälp med information som vi fått av en rad personer som vi har intervjuat eller bett om fakta. 10-årsutvärderingen kommer att finns att ladda ner från och med december.
Kontakta Elias Regelin om du har frågor!
VANDRA I KULTURRESERVATET LINGNÅRE, 4 SEPTEMBER 2021
Följ med Christer Wesström, arkeolog, antropolog och musiker, tillbaka till 1980-talets utgrävningar i Norduppland. I Lingnåre kulturreservat finns lämningar av gravfält och husgrunder, spår efter de första invånarna på Hållnäshalvön. Vandringen är del i en serie strövtåg på Hållnäshalvön. Arrangörer är Hållnäs Sockenråd, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och lokala aktörer.
Läs mer här!
NYHETSBREV NR 6 - 2021 FINNS UTE, 2 SEPTEMBER 2021
Det internationella biosfärprogrammet firar 50-år - Sveriges nationella biosfärsamordnare Johanna MacTaggart berättar mer. Passa på att delta i naturfotokurs, kulturvandring och föreläsning om plastbantning.
Läs nyhetsbrevet här!
INTERNATIONELLA BIOSFÄRPROGRAMMET FYLLER 50 ÅR - INTERVJU MED JOHANNA MACTAGGART, NATIONELL SAMORDNARE, 1 SEPTEMBER 2021
Samtidigt som Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven fyller tio år så firar det internationella biosfärprogrammet (MAB) firar 50 år! Det är himla kul. Vi lät Sveriges nationella samordnare för biosfärområden, Johanna MacTaggart svarar på en rad frågor om firandet i världen, nyttan med biosfärområden, hennes roll som samordnare, med mera.
Läs den långa intervjun här!
VÄLBESÖKT BIOBLITZ I SÄTERDALEN, 14 AUGUSTI 2021
Tillsammans med naturföreningarna i Södra Dalarna och Studiefrämjandet bjöd vi in till en bioblitz i Säterdalen. Under dagen kunde man följa med på en rad naturvandringar där man tillsammans med experter upptäcker Säterdalens artrikedom. Dagen inleddes med fågelexkursion och därefter fortsatte guidade möten med våra pollinatörer, dalens flora, svampar, lavar, livet i vattnet och Säterdalens geologi.
Läs mer här!
KULTURHISTORISKA UPPLEVELSER PÅ OLLAS GÅRDEN I BÄSINGE, 7 AUGUSTI 2021
Ett sjuttiotal inbjudna personer deltog i fältvandringarna på Ollas gården. Vandringarna är ett samarbete mellan Ollas gården, föreningen Allkorn, Länsstyrelsen i Dalarna samt Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.
Läs mer här!
VANDRING I BONDENS LANDSKAP, FAMILJEN VALLERÄNGS ÄLVNÄRA BETESMARKER, HEDESUNDA 5 AUGUSTI 2021
På Ön i Hedesunda har familjen Valleräng en vacker betesmark där deras ungdjur går på sommaren. Familjen Valleräng bedriver en ekologisk mjölkgård i Hedesunda. I samarbete med Vallerängs och LRF Gävleborg bjöd vi in till en guidad tur på Vallerängs marker och lite smakprovning av lokalproducerad mat.
Läs mer här!
VANDRING I BONDENS LANDSKAP, FAMILJEN SKOGBERGS ANLAGDA VÅTMARK, STORA SKEDVI, 3 AUGUSTI 2021
Bonden Krister Skogberg har anlagt en våtmark på betesmarken utanför sin gård Ansta strax utanför Stora Skedvi. Runt den uppdämda dammen betar Kristers drygt 40 kor. I samarbete med Krister och LRF Dalarna bjöd vi in till en guidad tur på Kristers marker och lite smakprovning av lokalproducerad mat.
Läs mer här!
UPPLEV FÅGELLIV OCH FLORA I NATURRESERVATET BJÖRNS SKÄRGÅRD, 25 JULI 2021
På Hållnäshalvöns nordspets, längst ut i skärgården, ligger fyrön Björn med en liten hamn och en fyrvaktarbostad från 1859. Följ med på en utflykt till Björns fyr där Liselotte och Lennart Söderlund berättar om ön och dess fågelliv. Utflykten är del i en serie strövtåg på Hållnäshalvön. Arrangörer är Hållnäs Sockenråd, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och lokala aktörer.
Läs mer här!
VANDRING I BONDENS LANDSKAP, FAMILJEN VALLERÄNGS ÄLVNÄRA BETESMARKER, HEDESUNDA 15 JULI 2021
På Ön i Hedesunda har familjen Valleräng en vacker betesmark där deras ungdjur går på sommaren. Familjen Valleräng bedriver en ekologisk mjölkgård i Hedesunda. I samarbete med Vallerängs och LRF Gävleborg bjöd vi in till en guidad tur på Vallerängs marker och lite smakprovning av lokalproducerad mat.
Läs mer här!
VANDRING I BONDENS LANDSKAP, FAMILJEN SKOGBERGS ANLAGDA VÅTMARK, STORA SKEDVI, 14 JULI 2021
Bonden Krister Skogberg har anlagt en våtmark på betesmarken utanför sin gård Ansta strax utanför Stora Skedvi. Runt den uppdämda dammen betar Kristers drygt 40 kor. I samarbete med Krister och LRF Dalarna bjöd vi in till en guidad tur på Kristers marker och lite smakprovning av lokalproducerad mat.
Läs mer här!
LIVESÄNDNING PÅ TEMA SOV UTE FRÅN FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK, 14 JULI
Karin Haulin är friluftsguiden med hundratals utenätter de senaste åren. Direkt från Färnebofjärdens nationalpark delade Karin med sig av tips och erfarenheter kring utesovande. Livesändingen arrangerades av Färnebofjärdens nationalpark i samarbete med Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Studiefrämjandet.
Läs mer här!
NYHETSBREV NR 5 - 2021 FINNS UTE, 5 JULI 2021
Sommar i biosfären! Häng med ut på landet, tillbaka tiden och ut i skärgården. Vi tar dig med ut i bondens landskap både i Stora Skedvi och Hedesunda. Dessutom bjuder vi på livesändning från Färnebofjärdens nationalpark med tips om hur du sover gott ute. Vi tipsar också om turer du kan boka; en guidad båttur i Björns skärgård och en serie upplevelseturer med båt till Svarthälls fäbod i Färnebofjärdens nationalpark.
Läs nyhetsbrevet här!
KULTURHISTORISK BERÄTTARVANDRING I VACKRA ÄNGSKÄRS DJUPHAMN, 12 JUNI 2021
Vandra med Tommy Edlund, sommarboende i byn Göksnåre i Norduppland sedan många år, som har länge fördjupat sig i lokal historia. Ta del av Ängskär och Hållnäs: från istid till nutid. landhöjning, vikingatid, brukstid – och mycket annat! Vandringen är del i en serie strövtåg på Hållnäshalvön. Arrangörer är Hållnäs Sockenråd, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och lokala aktörer.
Läs mer här!
GUIDELEDD VANDRING PÅ KONNSJÖLEDEN, GARPENBERG, 12 JUNI 2021
Vi vandrade den nyrenoverade Konnsjöleden ledda av Garpenbergs hembygdsförening. Leden passerar igenom en gammal gruv- och kulturbygd. Vandringen var ett samarbete mellan Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Garpenbergs hembygdsförening.
Läs mer här!
DIGITAL FÖRELÄSNING OM BIOLOGISK MYGGKONTROLL, 9 JUNI 2021
Biologisk Myggkontroll organiserar och utför sedan år 2000 bekämpning av Aedes sticticus och andra översvämningsmyggor inom sju kommuner i Nedre Dalälvsområdet. Verksamhetsledare Jan O. Lundström gav en inblick i hur det komplexa året-runt-arbetet bedrivs och hur läget var i rådande stund.
Se mer här!
VÅRENS DIGITALA STUDIECIRKEL I VATTENRESTAURERING AVSLUTADES MED FÄLTBESÖK, 6 JUNI 2021
Under våren arrangerade vi en studiecirkel där vi lär oss mer om vattendragen som omger oss och hur vi kan ta bättre hand om dem. Studiecirkeln bestod av fem digital träffar och en fältdag vid Böleån. Tretton personer från sju av biosfärområdets nio kommuner deltog.
Läs mer här!
STRÖVTÅG BLAND BLOMSTER PÅ BONDSKÄRET, 29 MAJ 2021
Vandra i liten grupp i Bondskärets naturreservat guidad av botanikern Lisel Hamring. Här finns ett gammalt kulturlandskap med örtrika slåtterängar och magra hällmarkstallskogar. Vandringen är del i en serie strövtåg på Hållnäshalvön. Arrangörer är Hållnäs Sockenråd, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och lokala aktörer.
Läs mer här!
GUIDAD VANDRING PÅ MATTÖN OM NEDRE DALÄLVENS UNIKA NATUR, 29 MAJ 2021
Jenny Olsson, boende på Mattön och erfaren guide från bland annat naturum, guidade ett tjugotal personer. Deltagarna fick bland annat se och höra om områdets karaktäristiska älvängar, sumpvioler, bäverspår och lågor. Jenny berättade även om biosfärområdet. Vandringen var ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.
DIGITAL FÖRELÄSNING OM BLOMMANDE VÄGKANTER MED ELDSJÄLEN EBBA WERNER, 26 MAJ 2021
Drygt hundra personer lyssnade till eldsjälen Ebba Werner när hon berättade om vägkanternas betydelse för den biologiska mångfalden. Några av frågorna och svaren har vi lagt ut på vår hemsida liksom Ebbas presententation från föreläsningen samt länkar till foldrar om blomstrande vägkanter.
Allt detta hittar du här!
DIGITAL BIOBLITZ SÖDRA DALARNA, 22-30 MAJ 2021
22-30 maj 2021 bjöd vi in allmänheten till en digital bioblitz. I en Facebook-grupp kunde man posta fotografier, filmer och ljudinspelningar med fåglar, insekter, lavar, mossor, träd och växter/örter/blommor som man ville veta namnet på. Experter från Dalarnas naturföreningar artbestämde det som postades. Arrangemanget är ett samarbete mellan sex naturföreningar i Dalarna samt Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.
Facebook-gruppen hittar du här!
DIGITAL BIOBLITZ I GÄVLEBORG, 17-23 MAJ 2021
Via en grupp på Facebook kunde man posta bilder, filmer eller ljudinspelningar på insekter, spindlar, fåglar, mossor, lavar, träd, växter med mera som man var nyfiken på. Digital Bioblitz Gävleborg arrangerades av Länsstyrelsen Gävleborg, Färnebofjärdens nationalpark och Åtgärdsprogrammet för hotade arter, i samarbete med Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.
Facebook-gruppen hittar du här!
NYHETSBREV NR 4 - 2021 FINNS UTE, 21 MAJ 2021
I det här nyhetsbrevet kan du ta del av flera aktiviteter; en serie guidade strövtåg, varav en båtutflykt, på Hållnäshalvön med sin fem mil långa orörda kustlinje, en guidad vandring i Färnebofjärdens nationalpark, en digital bioblitz i Gävleborg, en digital bioblitz i Dalarna och så ett digitalt föredrag om blommande vägkanter. Vi presenterar även Sivan Jansson med sitt "Fiska dig friskare" som blev finalist i Folkspels "Årets Eldsjäl". För dig som vill ut på egen hand har vi tagit fram en krysslista med biosfärområdets 140 naturreservat.
Läs nyhetsbrevet här!
LIVESÄNDNING OM NATURSKÖNA BESÖKSMÅL OCH PLATSER I BIOSFÄROMRÅDET, 19 MAJ 2021
Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland bjöd in vår biosfärkoordinator Magnus Pamp för att dela med sig av "hemester"-mål runt om i biosfärområdet. Sändningen skedde från Vuxenskolas studio i Västerås. Magnus tipsade om natursköna och lättillgängliga platser i samtliga biosfärområdets nio kommuner och berättade även lite om vad ett biosfärområde är och vad vi som huvudman för biosfärområdet gör i detta.
Här kan du se sändningen i efterhand.
VI BJUDER IN TILL EN SERIE STRÖVTÅG PÅ HÅLLNÄSHALVÖN I SAMARBETE MED FRAMTID HÅLLNÄS OCH LOKALA ENTREPRENÖRER, 17 MAJ 2021
Under våren har ett samarbete utvecklats med Framtid Hållnäs som lett till att man pakterat fyra olika strövtåg på Hållnäshalvön. Syftet är att visa upp Hållnäs attraktiva miljöer för turister genom att engagera lokala, kunniga entreprenörer inom olika segment. Serien med strövtåg inbjuder till en guidad båtutflykt och tre vandringar som lyfter bygdens natur, kulturbygd och historia.
Mer information fås från och bokningar görs hos de lokala aktörerna.
DIGITAL FÖRELÄSNING - INVASIVA ARTER, VAD ÄR PROBLEMET OCH VAD KAN MAN GÖRA? 28 APRIL 2021
Ett sjuttiotal personer lyssnade till Mora Aronsson, expert på SLU Artdatabanken, när han berättade om utmaningarna och arbetet med invasiva arter i Sverige. Under den digitala föreläsningen kunde deltagarna ställa frågor i chatten. Några av frågorna och svaren har vi lagt ut på vår hemsida liksom Moras presententation från föreläsningen samt lite tips på fortsatt läsande på nätet om invasiva arter.
Detta hittar du här!
NYHETSBREV NR 3 - 2021 FINNS UTE, 16 APRIL 2021
Du bjuds in till remissläsning av tioårsutvärderingen av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Vi uppmärksammar att Leif Öster på Dalagård har nominerats till årets inspiratör av Naturvårdsverket. I samband med Friluftslivets år 2021 har vi skapat en krysslista där du kan besöka 140 naturreservat i biosfärområdet. Du kan också läsa om att "långsamt" resande i Nedre Dalälven marknadsförs i Europa. Sist men inte minst "puffar" vi för vår föreläsning om invasiva arter.
Läs nyhetsbrevet här!
10-ÅRSUTVÄRDERINGEN AV BIOSFÄROMRÅDE ÄLVLANDSKAPET NEDRE DALÄLVEN PÅ REMISS, 1 APRIL 2021
Igår skickade vi 10-årsutvärderingen av biosfärområdet på remiss till kommuner, länsstyrelser, medlemmar, utvecklingsrådet, med flera. Arbetet med utvärderingen har pågått sedan mars 2020. En milstolpe är med andra ord nådd.
Läs remiss och remissförfarandet här.
START DIGITAL STUDIECIRKEL I VATTENRESTAURERING, 31 MARS 2021
Välkommen till en studiecirkel där vi lär oss mer om vattendragen som omger oss och hur vi kan ta bättre hand om dem. Studiecirkeln består av fem digitala träffar och en fältdag vid ett vattendrag i biosfärområdet. Välkommen!
Läs mer här!
DIGITAL FÖRELÄSNING MED NATURFOTOGRAFEN ALF LINDERHEIM, OM FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK, 24 MARS 2021
Alf Linderheim är ögat bakom de många talande bilderna i boken ”Färnebofjärden - nationalparken vid Nedre Dalälven.” Alf bor i Älvkarleby och är som naturfotograf ofta ute längs Nedre Dalälven. Under föredraget visade Alf bilder från Färnebofjärdens nationalpark och delade med sig av sin kärlek till området och naturfotografi.
Läs mer om Alf här och se även Alfs svar på några frågor från kvällen!
NYHETSBREV NR 2 - 2021 FINNS UTE, 19 MARS 2021
Om 10-årsfirande för Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven, 50-årsjubileum för det globala biosfärprogrammet MAB, vårens föreläsningsserie, en vattenrik studiecirkel och att Nedre Dalälven uppmärksammas i Europa. Slutligen visar Elias Regelin på Leader Nedre Dalälven hur du kan söka stödmedel för lokal mat samt klimat och miljö.
Läs nyhetsbrevet här!
DIGITAL FÖRELÄSNING "INTRODUKTION TILL BIODLING" SÅGS AV 388 PERSONER, 24 FEBRUARI 2021
Catharina Lindahl, utbildningsansvarig hos Västerlöfsta biodlarförening och ordförande i Uppsala Läns Biodlaredistrikt, gav en introduktion till biodling. Här kan du läsa om Catharinas föreläsning och även se svar på en del frågor som ställdes under kvällen.
Klicka här!
NYHETSBREV NR 1 - 2021 FINNS UTE, 17 FEBRUARI 2021
Vi bjuder in till 2021 års digitala föreläsningsserie som startar med en introduktion till biodling. Vidare får den vattenintresserade möjlighet att vara med i studiecirkel kring restauering av vattendrag. Henrik Thomke berättar om hur arbetet med digitaliseringen av biosfärområdets fiskevårdsområdesföreningar går. Slutligen visar Elias Regelin på Leader Nedre Dalälven hur du kan söka stödmedel för lokal mat samt klimat och miljö.
Läs nyhetsbrevet här!
ENKÄT UTSKICKAD GÄLLANDE NY HANDLINGSPLAN FÖR BIOSFÄROMRÅDET, 4 JANUARI 2021
Idag har vi sänt ut en digital enkät till ett sjuttiotal personer med kännedom om biosfärområdet där vi ber om synpunkter på befintlig verksamhet och förslag på nya fokusområden. Resultatet av enkäten kommer att utgöra en del av underlaget inför arbetet med den nya handlingsplanen. Kontaktperson för enkäten samt arbetet med handlingsplanen är Elias Regelin.