You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Foto: Magnus Pamp

Biosfärmärkning - Taste of Africa
Här berättar Åsa Hemborg och Nolan van Wyk om biosfärmärkning hos Taste of Africa.

HUR HAR VERKSAMHETEN GÅTT? NÅGRA NYHETER?
- Under 2023 firade Taste of Africa Gårdsbutik, Baobab Kitchen & Café 18 år som företag. Det firades - som vi brukar - med guldkantad Morsdag i Baobab Café. I år underhöll det medvetna kvinnobandet Kibom, som spelade Västafrikansk musik på djembe trummor. Det har varit 18 fantastiska år, med de bästa kunderna! Vi får besökare från hela världen och det är just här, i mötet mellan människor och kulturer, som vi hittar gnistan i vårt företagande. Det är i vårt Café, med de genuina afrikanska bakverken, gräddade i järngrytor eller i recepten som vi lagar med gästerna i Baobab Kitchen, vår lilla restaurang, som vi delar med oss av den här synergin. Det är det roligaste vi gör!

- Vårt företag är vår livsstil och när vi för två år sen delade in Kalendern på hemsidan i "bokningsbara Baobab Kitchen-dagar" och "öppetdagar i Butik & Café" följde gästerna med. Det här gjorde vi för att vi själva skulle hålla längre och att vi skulle kunna ta emot gäster i Baobab Kitchen på dagtid. Samtidigt för att vi skulle få tid att arbeta med underhåll, nätverkande och bara vara tid även under sommaren.

- De här förändringarna vad gäller tillgänglighet, höjda priser på råvaror och drivmedel och de svängningarna som varit i samhället de sista åren, gör att vi fortfarande känner av effekten av pandemi och lågkonjunktur.

- Vi har under året fortsatt handla lokala råvaror och samarbeta med små företag på landsbygden, andra eldsjälar. Det har blivit en allt viktigare del i vårt företagande. Vi medverkar i lokala företagsnätverk och har under året varit med att starta Föreningen Visithedesunda, för företag som arbetar med turism och besöksnäring i Hedesunda.

HAR NI BERÄTTAT OM BIOSFÄRMÄRKNINGEN OCH ERT HÅLLBARHETSARBETE? VAD HAR NI FÅTT FÖR RESPONS?
- Vi skriver mycket om vårt arbete på hemsidan www.taste-africa.com, som också kommer att få en "biosfärsmärkningslogga". För gästerna i Baobab Café & Kitchen är det ofta vi berättar om våra noga utvalda ingredienser, om samarbeten med lokala bönder för mjölk, ägg, grönsaker och kött. De flesta kunderna når vi via våra sociala medier, där nyheten om biosfärsmärkning fick mycket positiv respons. I berättelsen ingår att kommunicera hur vi tänker på hållbarhet på både socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Det är genom våra berättelser om olika stödprojekt som vi gör det.

HUR HAR DET GÅTT MED FÖRBÄTTRINGARNA SOM NI PLANERADE?
- Vi började redan under sommaren att tända eldar på ett miljövänligt sätt, likaså har bygget av vårt lilla orangeri kommit igång och där planerar vi en eller flera solpaneler på taket. När det gäller att erbjuda våra gäster ekologiskt odlat kaffe och te så kommer vi att göra efterforskningar på vår nästa importresa. I väntan på att det blir möjligt, köper vi i vår in ekologiskt odlat te och kaffe från vår lilla lokala livsmedelsbutik som vi serverar till gäster som önskar det.

NÅGOT ANNAT ATT SÄGA OM BIOSFÄRMÄRKNINGEN/HÅLLBARHETSARBETET?
- Vi har alltid varit medvetna i våra val, men just nu är det ännu lättare att motivera och förklara dessa val. Det är viktigt att det genomsyrar vår verksamhet genom hur vi skriver och lever. Fast vi vill inte vara tröttande, men nyanserade genom att visa vilka val vi gör och ge exempel på dem. Som till exempel att berätta om varför vi säljer vår egengjorda bushteaglögg på återvunnen flaska.

NÅGOT MER SOM NI VILL BERÄTTA? 
- Ja! Vi vill berätta om att vi äntligen är i gång med bygget av vårt orangeri  - ett eget familjeprojekt, där vi ibland tar kunnig hjälp av lokala hantverkare. Vårt orangeri kommer att byggas över en längre tid med gamla vackra dörrar och fönster, med återvunnet skorstenstegel från några kunder, samt lokalt vuxet virke från en liten såg i grannbyn. I vårt orangeri kommer gästerna att kunna fika vid en värmande eld i mysig atmosfär den kyligare tiden på året. Vi längtar!

Kika in till Taste of Africa och se hur Åsa och Nolan exempelvis lyfter fram kvalitet, hållbarhet och omtanke:
Hemsida
Instagram
Facebook

Här kan du läsa mer om själva biosfärmärkningen.

Vill du veta mer eller fråga något?
Kontakta PIA RYDBERG WALLNER, verksamhetsutvecklare med fokus på lokal mat och hållbar besöksnäring. Du når henne på 076-104 59 31 samt pia@nedredalalven.se