Julmingel i Gysinge, 6 december 2024
Tack till alla som deltog i julminglet hos oss på kontoret i Gysinge! Drygt ett åttiotal kom, bland annat medlemmar, samarbetspartners, projektägare och andra goda bekanta, samt representanter från LAG och ur styrelsen för Biosfärområde Nedre Dalälven. Julbordet bestod av idel lokala råvaror mestadels från Biosfärområde Nedre Dalälven.
Olika organisationer och företag som fått leaderstöd berättar om sin verksamhet
På plats berättade olika leaderprojekt och lokala företag om sina verksamheter. Prisbelönta LissEllas senap bjöd in till provsmakning och hade även försäljning. Flera organisationer som har fått stöd från Leader presenterade sin verksamhet: Heby AIF visade hur de bygger upp Tegelvallen efter översvämningen som drabbade dem förra året där stora delar av idrottsplanen och intilliggande byggnader förstördes. GysingeLyftet visade hur man arbetar med omprofilering och skyltning av Gysinge Bruk. Musteriet i Matsbo berättade om hur man mustat äpplen i bygden och Gysinge Bryggeri hade sin lokalproducerade öl till försäljning.
Vad gör vi? Vid mingelborden presenterade vi vår verksamhet
Malva och Lina berättade om
leaders ungdoms- och paraplyprojekt. Johan presentade vårt arbete med
fiskevård och fisketurism, Pia berättade om det LAG-ägda mat- och dryckesprojekt ”
Upplev smaken av Nedre Dalälven” samt om vårt hållbarhetskoncept
"Biosfärmärkning", Tobbe talade om
ledprojektet med utvecklingen av vandrings-, paddlings och cykelleder i Nedre Dalälvsområdet, och Elias och Magnus presenterade
projektet Supported by Nature och arbetet där med att skapa lärplatser för restaurering av våtmarker och strömsträckor. Sist men inte minst hade vi nästan hela eminenta
Biologisk Myggkontroll på plats som visade och berättade om sin unika och omfattande året runt-verksamhet.
Lokalt som vanligt på tallriken!
Dagens julbord och -fika kom från småskaliga verksamheter i och runt i kring Nedre Dalälvsområdet. Gysinge Wärdshus stod för julbordet med råvaror från bland annat från Alsbo ägg i Avesta, Skedvi Bröd i Säter, LissEllas senap i Hedemora, Vinnersjö Angus i Hedesunda, Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo, Hansjö mejeri i Orsa och Böle Grönsaker i Ockelbo.
Den goda glöggen var vildmarksglögg från Muddus Hjortron i Avesta, kaffet från Törnlinds Kafferosteri i Sala och saffransmazarinerna från Schelins Bageri och café i Sala bakat på mjöl från Stora Hällsta Kvarn med mandelmassa från Valdéngårdens mandelmassefabrik i Köping. Julmust och lättöl levererades av Leufstabruk Bryggeri i Tierp och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund, Hedemora. Tack till Äventyrs Service för mingelborden och det adrenalinhöjande ljusspelet.