You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

25 november 2020 | Digitalt möte med fiskenätverket i LIV-området inför omprövningsarbetet sträckan Bysjön-havet
Regeringens beslut den 25 juni 2020 om prövningsgrupper och tidsplan för omprövningar av svensk vattenkraft betyder att vi har en historisk situation där 2 000 kraftverk runt om i landet ska få moderna miljövillkor. För vårt område gäller det i ett första steg kraftverk och dammar Bysjön – havet. Efter ett framgångsrikt gemensamt lobbyarbete under 2019-2020 blev prövningen av vårt område tidigarelagd från 2035-40 så att underlag ska lämnas till Miljödomstolen senast 1 februari 2024.

Onsdagen den 25/11 hade vi ett nätverksmöte med berörda fiskevårdsområdesföreningar och fiskerättsägare och de fyra länsfiskekonsulenterna. Efter ett längre uppehåll på grund av pandemin blev det ett efterlängtat möte med mycket information och som trots att det fick hållas digitalt fungerade bra.

Vi fick en rapportering om telemetri, provfiske och homing-arbete inför återetableringen av havsvandrande fisk av länsfiskekonsulent Kalle Gullberg, Länsstyrelsen Gävleborg. Den tydliga skillnaden i överlevnad mellan vild och odlad fisk i utvandring och turbinpassager samt Vattenfalls positiva arbete med att pröva styra utvandrande fisk från turbinintagen med flytläns var två andra saker som lyftes fram.

Länsfiskekonsulent, Håkan Danielsson, Länsstyrelsen Dalarna redogjorde för planerade restaureringsåtgärder i Tyttboområdet. Vattennivåvariationer i området Bysjön – Tyttbo visar på betydligt högre amplituder 2020 jämfört med 2019 och 2018. Mer historiska exempel kring variationer i vattenstånd Bysjön-Tyttbo efterlystes, lämna till Håkan. Projektering våren 2021 och Nationalparksförvaltningen söker tillstånd i domstol för åtgärder 2022.

Länsfiskekonsulent Daniel Brelin, Länsstyrelsen Uppsala berättade om att kraftverken ska få moderna miljövillkor och för det får 2,3 % av kraftproduktionen användas. Målen för oss är inte klara men utgår från den stora HÅVD-rapporten (Hållbar vattenkraft i Dalälven) respektive LIV-projektet (Laxfiskar i vattnen). Arbetslinje; Livskraftigt naturligt lax-/havsöringsbestånd, Livskraftigt harrbestånd, Natura 2000-områdenas värden ska bevaras. Ökade flöden Kungsådran, Båtfors och Bredforsen samt fiskvägar vid kraftverken. Samsyn är viktigt och samverkansprocessen som leds av Länsstyrelsen i Uppsala kommer att redovisas för Miljödomstolen.

Den förenklad fiskeförvaltningsplan som nätverket tillsammans har utarbetat underlag för behöver förankras hos fiskevårdsområdesföreningarna. I den finns en gemensam planering för hur en långsiktigt hållbar förvaltning för en återintroducerad havsöring och lax kan säkerställa ett livskraftigt bestånd. Även övriga arter tas upp i planen. Det här är en viktig fråga för Fvof:erna att informera om och Henrik Thomke, projektledare Nedre Dalälven, tar det som en punkt till nästa möte i januari.