Kostnadsfritt
Fältdagen/arna är kostnadsfria. Vi bjuder på handledning av experter, fika, lunch och goda samtal. Vadare/stövlar finns att låna. Du kan delta i en eller flera träffar. Den som vill kan senare delta i ett flertal kostnadsfria seminarier, se mer om dessa nedan.
Upplägg
Först ut är två prova-på-tillfällen vid Olsbäcken utanför Skutskär och sedan blir det två tillfällen i Jönshytteån i Säters kommun. Restaureringen sker med manuella verktyg enligt Hartijoki-metoden. Under dagen lägger vi ut lekgrus, luckrar bottnar och lägger tillbaka stenar som tidigare rensats bort.
Plats, datum och tid
- Söndagen den 8 september, kl 10-15, Olsbäcken utanför Skutskär, Älvkarleby kommun
- Söndagen den 15 september, kl 10-15, Olsbäcken utanför Skutskär, Älvkarleby kommun
- Söndagen den 22 september, kl 10-15, Jönshytteån i Säters kommun (framflyttad till 2025)
- Söndagen den 29 september, kl 10-15, Jönshytteån i Säters kommun (framflyttad till 2025)
Du som bor i Biosfärområde Nedre Dalälven har förtur
Alla är välkomna att anmäla sig, men om det blir fullt kommer vi att prioritera er som bor i Biosfärområde Nedre Dalälven eller är medlem i en FVOF i området. Biosfärområdet omfattar hela kommunerna Älvkarleby, Tierp, Heby, Sala, Avesta, Hedemora och Säter, samt socknarna Hedesunda och Österfärnebo i Gävle respektive Sandvikens kommun.
Frågor och intresseanmälan
Hör av dig till Magnus på magnus@nedredalalven.se eller 070 - 420 44 44.
Vid anmälan, ange namn, bostadsort, telefonnummer och mejladress, samt eventuell organisations/föreningstillhörighet. Berätta också vilket/vilka datum du vill vara med. Blir platserna fulltecknade så tar vi upp en kölista.
Samverkan kring fältdagarna
Fältdagarna arrangeras av Biosfärområde Nedre Dalälven / Nedre Dalälvens Intresseförening i samarbete mellan Länsstyrelsen Dalarna, Länsstyrelsen Uppsala, Sportfiskarna Region Mitt samt Säters FVOF (Jönshytteån).
Seminarier och träffar efter fältdagarna
Genom projektet kommer vi senare i höst/vinter att erbjuda kostnadsfria seminarier kring temat restaurering av strömmande vatten. Vi kommer att ta upp teman som biotopvård, ekonomi (hur man kan finansiera en restaurering), juridik (tillstånd, ansökan, markägarekontakter) med mera. Vår ambition är att starta ett nätverk där vi tillsammans kan lära mer om restaurering, borttagande av vandringshinder och andra vattenrelaterade frågor. För FVOF:ar, FVF:ar, markägare, med flera som vill restaurera egna vattendrag kommer Hartijoki-verktyg att finnas till utlåning, liksom vadare/stövlar.