You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Foto: Magnus Pamp

Vill du hjälpa öringen? Häng med ut och prova-på restaurering av lek- och uppväxtplatser i Olsbäcken vid Långsand, Skutskär!
Biosfärområde Nedre Dalälvens Intresseförening söker sportfiskare, FVOF-medlemmar, fiskerätts/markägare, tjänstemän och andra som vill lära sig mer om hur man restaurerar en strömsträcka så att den blir en bättre lek- och uppväxtmiljö för öring. Antalet platser är begränsat, så anmäl dig snart!

Datum: söndag 8 och 15 september, kl. 10-15
Plats: Olsbäcken vid Långsand, Skutskär

Deltagandet är kostnadsfritt, fältdagen handleds av experter och lunch/fika ingår. Vadare/stövlar finns att låna. Var med en eller båda dagarna. Senare i år erbjuds du även att delta kostnadsfritt i seminarier/träffar kring restaurering med teman som ekonomi, juridik och biotopvård.

Alla är välkomna att anmäla sig, men blir det fullt prioriteras de som bor i Biosfärområde Nedre Dalälven eller som är medlem i en FVOF/fiskeförening i området.

Fältdagarna ingår i det Interreg Baltic Sea Region-finansierade projektet Supported by Nature där det skapas läroplatser för naturbaserade lösningar på 17 platser runtom Östersjön. Fältdagarna arrangerar Biosfärområde Nedre Dalälven i samarbete med Sportfiskarna Region Mitt och Länsstyrelsen Uppsala.

Anmälan och mer info via: magnus@nedredalalven.se eller 070-420 44 44.
Att en bäck går torr på sommaren är aldrig något positivt – men livet i bäcken är anpassningsbart
Här berättar Oscar Olseryd på Länsstyrelsen Uppsala om varför det trots att Olsbäcken till stora delar är torrlagd sommartid kan vara värdefullt att restaurera för öringslek.

"Olsbäcken är en mindre kustmynnande bäck som avvattnar den sänkningspåverkade Måsjön. Sänkta sjöar är mycket vanliga i vårt avlånga land och i synnerhet Uppsala län är mycket karaktäriserat av just sänkta sjöar. För att rationalisera jordbruket i Sverige skedde under 1800-talet ett storskaligt arbete med att sänka sjöar samt utdika våtmarker. Målet var att frilägga mer jordbruksmark att odla på för att möta en allt större efterfrågan från Sveriges allt större befolkning. Arbetet får i vissa avseenden anses lyckat men idag ser vi konsekvenserna av detta – där Olsbäcken är ett gott exempel.
 
På grund av sänkningen av Måsjön avvattnar idag Olsbäcken ett betydligt mindre vattenmagasin. Detta i kombination med att vattendraget rätats och rensats gör att bäcken idag allt som oftast går torr under sommaren. Att en bäck går torr är aldrig något positivt – men livet i bäcken är anpassningsbart! Öringen är en av alla invånare i våra bäckar. Arten är likväl en indikator som en paraplyart då arten har höga krav på sin miljö. Finns det öring i en bäck är detta alltid ett gott tecken och ofta förknippat med goda syrenivåer, hög beskuggning, låga vattentemperaturer och ett rikt djurliv i övrigt. Det är därför som öringen är målart vid inventeringar av fiskbestånd rinnande vatten. Genom att följa dynamiken i en öringpopulation över tid får vi en fingervisning om hur vattendraget påverkas över tid.
 
På flera håll i längs Östersjökusten har lokala öringpopulationer slagits ut på grund av problematiken som nämns ovan och Olsbäcken är en av dessa bäckar. Vad kan man då göra för att återfå öringen i dessa bäckar? Eller finns det helt enkelt inget att göra åt denna problematik? Svaret är att det finns massor vi kan göra för att återfå våra lokala öringbestånd och med en välfylld verktygslåda av potentiella åtgärder är planen att låta Olsbäcken statuera exempel.”
Ladda ner inbjudan som PDF
Om projektet Supported by Nature
Supported by Nature är ett samarbetsprojekt för det internationella nätverket med biosfärområden runt Östersjön – Biosphere for Baltic. Projektet syftar till att öka förståelsen för naturbaserade lösningar och hur de bidrar till bättre miljöförhållanden för Östersjön. Målet är att ta fram ny kunskap som kan leda till att naturbaserade lösningar blir en naturlig del i land- och havsförvaltning. Minst 17 så kallade läroplatser ska utvecklas runt Östersjön med särskilt fokus på multifunktionella våtmarker, kustvattenhabitat och restaurering av vattendrag.

Medverkande i Supported by Nature
- Ronneby kommun, Lead Partner (Sverige)
- Turku University of Applied Sciences (Finland)
- Estlands biovetenskapliga universitet (Estland)
- Słowinski nationalpark (Polen)
- Biosfärområde Sydöstra Rügen (Tyskland)
- Vordingborgs kommun (Danmark)
- Marine Education Center i Malmö (Sverige)
- Kristianstads kommun (Sverige)
- Biosfärområde Nedre Dalälven (Sverige)

Finansiär
EU genom Interreg Baltic Sea Programme 2021-2027
Total budget
Nästan 4,5 miljoner euro
Tidsperiod
2023-2026

Läs mer om projektet här!