Återträff vid Lärplats Olsbäcken, 3 november 2024
Fältdagen i söndags var mycket lyckad och med god uppslutning. Vi var 18 personer som gemensamt gjorde en återträff med Olsbäcken för att uppleva bäcken under höstfloden – eller i vart fall med vatten! Dagen ingår i projektet Supported by Nature som finansieras av EU genom Interreg Baltic Sea Region Programme. Som tidigare arrangerade vi dagen tillsammans med Länsstyrelsen Uppsala.
Innan vi påbörjade vattendragsvandringen så tog vi först en fika vid havet för att lyssna till Eva Cooper från näringslivsenheten på Älvkarleby kommun. Hon berättade om arbetet med framtagandet av Älvkarleby kommuns nya fiskestrategi och om en pågående kartläggning av fiskets värde i kommunen som bland annat innefattar en enkät som allmänheten kan svara på. Även länsfiskekonsulent Daniel Brelin deltog och berättade om arbetet med den nationella planen för omprövning av vattenkraften – den så kallade ”NAP:en”. Efteråt gavs tillfälle att ställa frågor och diskutera frågor kopplade till fisken och fisket i Älvkarleby.
Sedan påbörjade vi vattendragsvandringen ledd av Oscar Olseryd på länsstyrelsen och inspekterade de åtgärder vi gjorde när bäcken var ”torr” tidigare i höstas. Trots att hösten varit förhållandevis torr och flödena i bäcken låga kunde vi redan se att vattnet börjat flytta på gruset vi tillförde tidigare i höstas samt avsätta suspenderad sand i de lugnare partierna. Glädjande var att vi kunde se hur våra nyanlagda grusbäddar även har en effekt på Olsbäckens förmåga att hushålla med vattnet. Mellan grusbäddarna stod vattnet nästan still samtidigt som den sakta rann genom gruset. Troligtvis hade bäcken varit närmast torr igen om det inte vore för våra insatser!
Några öringar eller lekgropar kunde vi inte se, men som Oscar sade; ”Vi kan inte utesluta att det varit öring uppe i vattendraget. Kanske har de redan lekt eller så nosar de i mynningsområdet i väntan på högre flöden i bäcken”. Han berättade också att det finns en svårighet i att se lekgropar i grus som inte ännu har någon påväxt av alger då det inte går att se om någon öring vänt på materialet
Vi bestämde att en ny återträff med Olsbäcken för att kika på lekbäddarna ska ske nästa höst, men till dess planerar vi att bjuda in till en fältdag då vi blir guidade kring livet kring bäcken i övrigt. Alltså inte bara öringar, utan växter, insekter och allt annat som lever i samklang med bäcken. Vi återkommer om detta och också med fler prova-på-dagar på andra platser samt erbjudande om att delta i seminarier relaterade till restaurering.