You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Gymnasieelever undersöker Prostmyrans vatten – med forskarstöd från SLU, 5 juni 2025
En solig dag i juni fick elever från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora chansen att arbeta som forskare för en dag – ute på Prostmyran. Tillsammans med Karl Lundén, forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), togs vattenprover som kommer att ge viktig kunskap om områdets hälsa och biologiska mångfald.

Vattnet som rinner i diket genom Prostmyran är dagvatten från området kring Vasaliden. Genom att analysera vattnet – både kemiskt och med så kallad eDNA-teknik – kan vi få reda på dels hur god vattenkvaliteten är, dels vilka växter, insekter och djur som finns i vattnet. Det är ett spännande exempel på hur modern teknik hjälper oss att bättre förstå och värna våra naturmiljöer.

Proverna som tas nu är särskilt viktiga eftersom kommunen planerar att anlägga en ny våtmark på Prostmyran, med byggstart hösten 2025. Målet är att den ska vara klar till våren 2026. I anslutning till våtmarken ska vi skapa en lärplats för skolorna i området – från förskola till gymnasium – där elever kan utforska natur, vatten och ekologi på plats.

Lärplatsen kommer att ge elever och lärare fördjupad kunskap om våtmarker och deras viktiga roll som naturbaserade lösningar för att hantera vatten, minska övergödning och skapa biologisk mångfald. Här blir det också möjligt att förstå vattnets resa – från dagvatten i Hedemora till de större vattendragen och vidare ut till Östersjön – och hur lokala åtgärder påverkar vår gemensamma miljö.

Vi är glada över att Martin Koch-gymnasiet vill göra vattenprovtagningen till en återkommande del av undervisningen. Det ger eleverna en konkret koppling mellan teori och praktik – och ett unikt tillfälle att bidra till verklig forskning. Resultaten från analyserna kommer att publiceras på en särskild webbsida där man kan följa Prostmyrans utveckling år från år.

Ett stort tack till både elever, lärare och SLU för en inspirerande dag i fält – och för ett samarbete kring Lärplats Prostmyran som stärker både kunskap, engagemang och naturvård!

Lärplats Prostmyran är del av projekt Supported by Nature som finansieras av Interreg Baltic Sea Region.
Om projektet Supported by Nature
Supported by Nature är ett samarbetsprojekt för det internationella nätverket med biosfärområden runt Östersjön – Biosphere for Baltic. Projektet syftar till att öka förståelsen för naturbaserade lösningar och hur de bidrar till bättre miljöförhållanden för Östersjön. Målet är att ta fram ny kunskap som kan leda till att naturbaserade lösningar blir en naturlig del i land- och havsförvaltning. Minst 17 så kallade läroplatser ska utvecklas runt Östersjön med särskilt fokus på multifunktionella våtmarker, kustvattenhabitat och restaurering av vattendrag.

Medverkande i Supported by Nature
- Ronneby kommun, Lead Partner (Sverige)
- Turku University of Applied Sciences (Finland)
- Estlands biovetenskapliga universitet (Estland)
- Słowinski nationalpark (Polen)
- Biosfärområde Sydöstra Rügen (Tyskland)
- Vordingborgs kommun (Danmark)
- Marine Education Center i Malmö (Sverige)
- Kristianstads kommun (Sverige)
- Biosfärområde Nedre Dalälven (Sverige)

Finansiär
EU genom Interreg Baltic Sea Programme 2021-2027
Total budget
Nästan 4,5 miljoner euro
Tidsperiod
2023-2026

Läs mer om projektet här!