You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Byggteknik och livet på en fäbodvall, 3 oktober 2020
Fäbodslivet i våra trakter - hur var det att leva med kreaturen iväg hemifrån, ut i skogen, på andra sidan fjärden? Nora Tärnsjö Hembygdsförening har restaurerat en fäbod utifrån på fäbodsvallsgrund från 1800-talet vid Svarthälls fäbod, Tinäset, Färnebofjärdens nationalpark. Lördagen den 3 oktober styrde tre båtar från Östa Camping mot Svarthälls fäbod. Med ombord fanns arton personer intresserade av hur man uppför en fäbod och hur man levde på en fäbodsvall. Färden gick över Östaviken och upp längs Storån djuoare in i Färnebofjärdens nationalpark. Väl framme hälsades deltagarna välkomna av Magnus Pamp som också berättade om Biosfärområde Nedre Dalälven. Efteråt berättade Jakob Martinell från Nora Tärnsjö Hembygdsförening om projektet med att uppföra fäboden. Efter smörgås och kaffe fortsatte Jakob att visa hur man använt knuttimringstekniker från olika århundranden under uppförandet. Innan lunch fick deltagarna prova på ängsslåtter med skära. Lunchen intogs runt elden. Eva Lööf från Tärnsjö skrivarcirkel bjöd på högläsning ur Jakob Martinells kommande bok om livet på Svarthälls fäbod.  Eva fortsatte sedan med att berätta om hur man vid den tiden kurerade sjukdomar och skador. Dagen vid Svarthälls fäbod avslutades med en frågestund innan båtarna styrde hemåt igen.
Kommentarer från deltagare
"Vilket arbete som lagts ned för att få fäboden på plats. Det krävs mycket kunnande för att utföra denna gärning, all heder till samtliga inblandade. Det var en givande dag med många intressanta punkter som info om byggets tillkomst
och om livet på fäboden."

"Vi är så nöjda med dagen som bjöd på en trevlig båttur, lärorika berättelser om livet på en fäbod och en liten inblick i dåtidens byggteknik. Vi fick även göra nya bekantskaper med folk från trakten som hade mycket att berätta om bygden förr och nu."

"Tack för en utomordentligt trevlig utflykt. Allt kändes välplanerat. Omväxlande program och en tidsplan som fungerade väl. God vällagad mat och ypperlig stämning. Bra på alla sätt!"


"Vi är mycket nöjda med dagen! Det var kul och lärorikt!"
PROGRAM
INBJUDAN
Konsten att skapa en fäbod, 3 oktober 2020
Svarthälls fäbodsstuga i Färnebofjärdens nationalpark har timrats upp på en fäbodsgrund från år 1823. Nora Tärnsjö hembygdsförening har rekonstruerat en fäbodvall med uppförd fäbodstuga och möjlighet till levande verksamhet. Invigningen beräknas ske sommaren 2021, men till hösten bjuder vi in dig som är intresserad av eller planerar att uppföra eller restaurera en fäbod. Under dagen kommer olika byggnadstekniker att förevisas av Jakob Martinell från hembygdsföreningen. Ta med dig frågor och funderingar, samt dela gärna dina erfarenheter. Eftermiddagen bjuder även på skrönor vid elden. Möjlighet att övernatta finns. Arrangemanget är kostnadsfritt och antalet deltagare är begränsat till tio personer. Lunch och fika ingår. 

Arrangemanget är ett samarbete mellan:
Biosfärområde Nedre Dalälven, Färnebofjärdens nationalpark och Jakob Martinell från Nora Tärnsjö hembygdsförening/Nybyggarland. Aktiviteten får stöd via leaderprojektet BUS i Biosfären.

Tid och plats:
Lördagen den 3:e oktober, kl 10-16.
Svarthälls fäbod, Tinäset, Färnebofjärdens nationalpark.

Anmäl ditt intresse!
Frågor och anmälan till Magnus Pamp på magnus@nedredalalven.se eller 070 420 44 44.
Mer detaljerad information får du vid anmälan.