Kan du nämna en favoritplats i Färnebofjärdens nationalpark, Alf?
Jag är svag för Sissuddarna, en liten älvskärgård som ligger mitt i nationalparken. Dit är det svårt att ta sig landvägen. Man behöver också komma ihåg att det delvis är ett skyddsområde, eftersom bland annat fiskgjuse häckar där. Vissa tider kan det alltså vara avspärrat där. Men jag tycker platsen är fantastisk. Man kan ta sig dit med skridsko eller båt.
Var hittar man bäst en karta över Färnebofjärdens nationalpark?
Jessica Berg, föreståndare naturum, svarar:
På nationalparkens hemsida. Du kan även hämta kartor vid nationalparkens huvudentré vid Sevedskvarn och utanför naturum. På svenska, engelska och tyska. Du kan också mejla oss på naturum, så skickar vi en papperskarta.
Finns det kanoter/kajaker att hyra någonstans i området?
Jessica svarar: Ja, det finns på flera ställen, bland annat vid Östa camping. Några av nationalparkens samarbetspartners,
Multiadventures Sweden och
Äventyrsservice hyr också ut, och kan transportera kajaker till önskad iläggningsplats. Du hittar mer info om dem på nationalparkens hemsida.
Var är det bäst att börja/parkera? Vi har inte varit där tidigare.
Jessica svarar: Det beror på hur långt du vill gå och vad du vill se. Ett lättillgängligt ställe att börja på nationalparkens huvudentré vid Sevedskvarn. Där kan du parkera, det finns dass, och du kan välja att gå slingor av olika längd; 1, 4, 7 och 9 km. Vill du ha lite längre turer kan åka du till Tinäs-området där du kommer in i fina, gamla skogar med mer vildmarkskänsla. Där kan du vandra på led uppemot två mil. Alla leder finns med på vår karta där du även ser hur långa lederna är. Alf flikar in. Nu på våren när isarna går, då är det fint att stå i det höga utsiktstornet i Skekarsbo. Dit är det även många som åker för att studera natthimlen. Det är långt från bebyggelsen så ljusförhållandena blir bra.
Vad heter boken och vad kostar den som Alf medverkat i?
Färnebofjärden – nationalparken vid Nedre Dalälven. Stig Holmstedt är författare, Alf har tagit bilderna och så finns det en del akvarellillustrationer av Jonas Lundin. Du hittar boken hos nätbokhandlare som Adlibris och Bokus. Billigaste priset har legat på runt 269 kronor. Självklart kan du även köpa boken på naturum. Där kostar den en slant till.
Vilken fotoutrustning använder du, Alf?
Det flesta djurbilderna i föredraget har jag fotograferat med en modern digital småbildskamera. En del av landskapsbilderna tog jag för många år sedan. De är tagna med 6x6-kamera, en Roliflex SL66 där man fotograferar på film. Sedan har jag digitaliserat bilderna för att kunna använda bilderna i boken och på andra håll. Inte minst när man fotograferar landskap tycker jag att det är trevligt att använda det större formatet. Men det har ändå blivit så att jag är lite slö., den moderna digitala småbildskameran har tagit över. Nu för tiden fotograferar jag bara digitalt, på småbild, med Nikon-kameror. Roliflex-kameran finns det inga digitala bakstycken till, men det finns det till exempel hasselbladskameror som har stora format.
Hur ofta brukar det vara skridskoföre i nationalparken och var är det i så fall säkrast att hitta det?
Jessica svarar: Hur ofta är svårt att svara på, men ställen som brukar vara poppis för skridskoåkning är Ingboviken och Östaviken. Annars rekommenderar vi inte folk att ge sig ut på isarna i nationalparken om man inte har bra koll på hur strömmarna går.
Finns det liknande erfarenheter av havsörn och fiskgjuse på andra håll? (Alf berättar om att havsörnen konkurrerar med fiskgjusen.)
I Marmafjärden länge nedströms har vi samma problem, där havsörnen så att säga ”mobbar” fiskgjusen och stjäl mat av den. Jag kan tänka mig att det är så på andra håll i Sverige också – där havsörnen ökar får fiskgjusen stå tillbaka litegrann.
Alf, arbetar du mycket med gömsle, eller hur gör du för att komma nära inpå djuren du fotar?
När man fotograferar fåglar får man många gånger använda gömsle. Men det är både ock. Jag tar gärna bilder spontant där det år, utan gömsle. Men vissa gånger måste man ha gömsle. Gråspetten till exempel är väldigt skygg. För att komma nära den är du tvungen att sitta i ett gömsle.
Vilken infrastruktur finns i parken förutom vid naturum i Gysinge? Jag tänker då framför allt på dricksvatten, toaletter samt möjlighet till övernattning i stugor eller liknande.
Jessica svarar: Det finns fem raststugor (fyra just nu, en ny ska byggas upp i år) som du kan övernatta i. Enkla stugor utan vatten och el, men alla har eldstad och kamin och dass, med fyra till åtta bäddar. Det finns även över tjugo vindskydd som går bra att sova i. Alla vindskydd och stugor finns med på vår karta. Det finns även några fler dass, förutom de vid stugorna. Även dessa är utmärkta på kartan. Dricksvatten finns inte i nationalparken, men att koka älvvattnet går bra. Vanligtvis brukar vi hyra ut två stugor också, Stadarna och Torröstugan, men det pausar vi just nu.
Vet ni vad som hände med flottningsmuseet och deras utställningar? Snart vet ingen hur det gick till med flottning.
Utställningen flyttade man upp till Siljansfors i Dalarna. Tyvärr tycker vi, eftersom den passade väldigt bra in i det gamla bruksområdet i Gysinge.
Här hittar du museet.
Under vilken period brukar myggen vara som mest besvärliga?
Jessica svarar: Som Alf nämnde växlar det väldigt hur myggstatusen ser ut. Vissa år är det inte mer än i något annat skogsområde, andra år kan det vara mer besvärligt. Oftast är det lugnt på myggfronten innan midsommar, men det har hänt att det blivit mycket redan på våren, och sedan inget mer resten av sommaren. Ja du hör, svårt att säga helt enkelt. Men man kan alltid höra av sig till oss för att kolla aktuellt läge.
Är naturum öppet?
Jessica svarar: Tyvärr inte. Vi stängde i mars förra året och har haft stängt sedan dess. I stället har vi haft bemanning utomhus. Förra året hade personal vi huvudentrén vid Sevedskvarn och även emellanåt utanför naturum. Vi planerar att göra på liknande sätt från och med juni i år. Allt beror på pandemiläget.
Planerar ni några guidade vandringar framöver?
Jessica svarar: Det hänger på pandemiläget. Troligtvis inte innan sommaren. Det blir i stället digitala varianter, som ormsafari i slutet av april, vilket jag rekommenderar varmt. Förmodligen blir även fågelkvällen digital. Vi hoppas på att vi från och med sommaren kan köra i gång med guidade turer för mindre grupper.