You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Välbesökt Bioblitz i Säterdalen, 14 augusti 2021
Tillsammans med sex naturföreningar i Södra Dalarna och Studiefrämjandet bjöd vi in naturnyfikna till en bioblitz i Säterdalen. Under dagen fick deltagarna följa med på en rad naturvandringar där man tillsammans med experter utforskade Säterdalens artrikedom.

- Drygt tvåhundra personer kom till "baslägret" som vi slagit upp strax bortom tivolibron, säger Magnus Pamp, biosfärkoordinator. Här kunde besökarna bland annat fråga artkunniga experter, kika på växt- och djurfynd i mikroskop och lupp, titta i artbestämningsböcker, se en svamputställning och samtala om arbetet i biosfärområdet. Under dagen bjöd vi även in till guidade upptäckarvandringar; först ut var en fågelexkursion där vi bland annat hamnade mitt i ett meståg!

- Efteråt följde vandringar som fokuserade på Säterdalens pollinatörer, flora, svampar, lavar, livet i vattnet och naturgeografi, fortsätter Magnus Pamp. Naturskyddsföreningen och Natursnokarna höll aktiviteter för barn vid vårt basläger. Håvning i ån var mäkta populärt, liksom möjligheten att "ta" Naturfalken som är ett slags simborgarmärke i artkunskap för alla åldrar. Kvällens regn gjorde att vi ställde in mörkeraktiviteterna; fladdermusexkursionen samt fångst av nattfjärilar.
KOMMENTARER FRÅN DELTAGARE
"Det var länge sedan jag såg mina barn glömma bort sina mobiltelefoner i flera timmar."
Sagt av en pappa vid aktiviteten liv i vattnet.

"Det här var jätteroligt och intressant. Ni kan väl göra detta varje år?"
Flera deltagare uttryckte önskemål som detta.

”Att få vara med utan att kunna något alls om växter och sådant var jättevärdefullt för mig. Jag kände mig väldigt välkommen och kunde ställa alla mina nyfikna frågor, utan att känna mig besvärad."
Sagt av en deltagare som dröjde sig kvar länge.
Summerat från arrangörerna
Dagen kan ur arrangörsynpunkt sammanfattas som lyckad; både baslägret och vandringarna hade många besökare samt deltagare, 133 personer följde med på vandringarna och 95 barn deltog i barnaktiviteterna. Det var stor åldersspridning bland besökarna, många frågor ställdes och det blev fina dialoger, vandringarna hade i snitt över tjugo deltagare, en hel del barnfamiljer dök upp, flera som passerade på sin väg genom Säterdalen stannade till och blev kvar i lägret och vi nådde många människor som vi normalt inte når. Det var även ett värdefullt utbyte mellan föreningarna.
Vad är en bioblitz?
En BioBlitz är vanligtvis en intensiv inventering av alla möjliga arter inom ett avgränsat mindre område. Artkunniga och naturnyfikna möts och undersöker området tillsammans. 
 
Arrangörer av BioBlitzen
INBJUDAN TILL BIOBLITZEN
Välkommen till Bioblitz i Säterdalen, 14 augusti 2021
Kom med och upptäck naturlivet i vackra Säterdalen. Den 14 augusti bjuder naturföreningarna i Södra Dalarna in till en bioblitz i Säterdalen. Under dagen kan du följa med på en rad naturvandringar där du tillsammans med experter upptäcker Säterdalens artrikedom. Dagen börjar och slutar med våra flygande vänner, först fågelexkursion och sist fladdermusvandring och möte med nattens fjärilar. Däremellan bjuds du in till möten med våra pollinatörer, dalens flora, svampar och lavar, livet i vattnet och Säterdalens geologi. Under dagen anordnar Naturskyddsföreningen och Natursnokarna aktiviteter för barn vid Bioblitzens basläger. Du kan exempelvis "ta" Naturfalken som är ett slags simborgarmärke för artkunskap för alla åldrar. Programmet hittar du nedan. Välkommen!

KOSTNAD
Bioblitzen är kostnadsfri. Ingen anmälan behövs.

OM SÄTERDALEN
Säterdalen är ett halvmil långt ravinsystem med unik natur. Här finns ett omväxlande landskap med branta raviner, slingrande vattendrag och böljande skogsbackar. Säterdalen är en favoritplats för många. Här finns även Barnens Dal som är en lekplats för barn i alla åldrar med levande fäbod, klätterställningar och stora rutschbanor. Du kan grilla vid någon av grillplasterna, ta med picknickkorgen, besöka Dalstugans café & servering eller besöka Fäbodscaféet. Säters Folkpark ligger i Säterdalen och här anordnas många evenemang året om. För vandraren finns det många fina vandringsleder i Säterdalen.

HITTA TILL SÄTERDALEN
Säterdalen ligger i Säters kommun, bara ett par hundra meter från Säters centrala stadskärna.
Mellan staden och dalen passerar Riksväg 70 och järnvägsspåret. 
Med bil: RV 70 sväng in till Säterdalen i Säters enda korsning med trafikljus, sedan över järnvägsspåret så är du strax vid den övre parkeringen. 
Parkering vid entré till folkparken: kartlänk
Med tåg: gångavstånd från järnvägsstationen, följ Kungsvägen norrut ett par hundra meter.
Till fots från stadskärnan: följ gångtunneln från Järnvägsgatan, nedgång mittemot Sätergrillen och Turistbyrån.

MER OM SÄTERDALEN
Säters kommuns webbsida om Säterdalen
Länsstyrelsens folder om Säterdalen, inklusive karta


FRÅGOR
Hör av dig till Staffan Jansson på 070 206 40 04 eller till
Urban Gunnarsson på 076 828 29 80 eller 
Magnus Pamp på 070 420 44 44 (magnus@nedredalalven.se)
Program 14 augusti 2021
8.30 Fågelexkursion
10.00 Svamptur
12.00 Våra pollinatörer
13.30 Floravandring
15.00 Liv i vattnet
16.30 Källor och naturgeografi i Säterdalen
18.00 Lavar i Säterdalen
21.00 Fladdermusvandring
22.00 Nattfjärilar

Under dagtid anordnas barnaktiviteter vid lägret med
Natursnokarna och Naturfalken.