You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Biodling – en introduktion för nyfikna och nybörjare (hölls 24 februari 2021)
Intresset för föreläsningen med biodlaren Catharina Lindahl var stort. Nästan fyrahundra personer deltog i livesändningen och fick ta del av Catharinas tips för nybörjare och nyfikna. 
TIPS PÅ VIDARE LÄSNING
Tips från Catharina VAR du hittar mer information
Att skaffa bin: www.biodlarna.se/bin-och-biodling/att-skaffa-bin
Hitta en biodlareförening nära dig: www.biodlarna.se/distrikt
Allt om biodling, en oberoende nyhetsportal för biodlare: www.alltombiodling.se
Catharinas bigård på Instagram: @honung_fran_holm
Sedan får du också gärna kika in på vårt Instagram:@NedreDalälven

Vill du vara med på fler föreläsningar eller delta i aktiviteter som vi anordnar hittar du dem här!
Är du intresserad av biosfärområdet kan du läsa mer här eller kontakta Magnus.
Frågor och svar från föreläsningen
Här besvar biodlaren Catharina Lindahl ett urval av frågorna som ställdes i chatten under föreläsningen. Söker du fler svar ber vi dig att använda länkarna som Catharina tipsar om ovan.

Hur mycket kostar det ungefär att starta en biodling?
Det beror på din ambition. Du kan klara dig på 10 000 kr första året. Det beror på hur mycket arbete du vill och kan lägga ner själv. En del bygger sina kupor själva.  Och kan man låna slunga hos någon granne håller det ju ner kostnaden.

Finns det något viktigt att tänka på om man vill bygga en egen kupa?
Måtten är mycket viktiga, särskilt på utrymmena där bina skall krypa. Du får köpa ritningar eller leta på nätet.

Hur skyddar jag bikupan från fåglar och möss?
Du kan sätta nät runt kupan och galler i flustret.

Stämmer det att man ska minst två samhällen när man börjar?
Om du har bara ett bisamhälle och en drottning dör får du börja om. Om du har två samhällen kan du ta yngel och ägg från det levande samhället och sätta in så föder de upp en ny drottning.

Hur förhindrar jag att bina svärmar?
Du ser till att drottningen alltid har tillräckligt med utrymme för att lägga ägg. Och du behöver kontrollera att bina trots det inte föder upp nya drottningar. Det kan de göra om de tycker drottningen är för gammal och skruttig. Ser du drottningceller måste du göra något, exempelvis riva drottningcellerna eller dela samhället.

Går det att rädda en svärm som sitter skorstenen?
Kanske om de precis satt sig där.  I allmänhet inte. En svärm bygger väldigt fort, men kan man få tag på drottningen tidigt kommer resten av bina med.

Hur lång tid kan jag lämna en bikoloni om jag vill åka på semester?
Det beror när på sommaren det är. I maj och juni kan du i allmänhet lämna bikuporna utan tillsyn i några dagar/en vecka. Under juli går det normalt en hel vecka. Det är fint om du har bra grannar som kan hjälpa dig att kolla och som kan ringa om det är något. Under augusti-mars kräver kuporna inte mycket tillsyn, så höst eller vintersemester kan man alltid ta. 😊

Om man kan välja, hur bör man placera kuporna i landskapet? Nära både skog och åkermark? Eller "mitt i" åkermarken?
Jag skulle ställa dem nära skog och åkermark för att få lä och varierad växtlighet. Ska bina pollinera dina grödor skulle jag ställa dem vid åkern. Sedan ska det förstås vara lätt att komma åt att sköta kuporna också.

Varför är mycket honung man köper i exempelvis Spanien och Frankrike flytande? Är det akaciahonung då?
Det finns fler växter än akacia som ger flytande honung. Konsistensen beror på balansen mellan druvsocker och fruktsocker i nektarn som bina hämtar.

Hur länge lever en drottning?
Drottningar kan leva i tre, kanske fyra år. Biodlare byter ofta ut drottningen efter två år. Bisamhället bestämmer annars själv när det är dags att byta drottning antingen genom svärmning eller genom ett så kallat stilla byte.

Jag hörde en gång att det finns bin som inte har tagg, stämmer det?
Det stämmer! Det finns biraser utan gadd, men våra europeiska honungsbin har alltid gadd (utom drönarna som är gaddlösa).
INBJUDAN
Biodling – en introduktion för nyfikna och nybörjare
Catharina Lindahl har haft bin i många år. Normalt lär hon ut biodling hemma på sin gård i Holm, utanför Tärnsjö i Heby kommun. Nu ger hon en digital introduktion till biodling där du får veta mer om hur bisamhället fungerar och vilken utrustning man behöver som biodlare. Hon berättar om vad biodlaren och bina gör under året, samt nyttan med bin och deras produkter. Catharina är utbildningsansvarig hos Västerlöfsta biodlarförening och ordförande i Uppsala Läns Biodlaredistrikt.

DATUM OCH TID
Onsdag 24/2, klockan 18.15-19.30
Vi önskar att du loggar in 18.15, så att vi hinner hjälpa till med eventuella inloggningsproblem. Föreläsningen börjar sedan 18.30.

KOSTNAD
Föreläsningen är kostnadsfri.

ANMÄLAN
Anmälan är nu stängd! Stängde 16.00, 24/2.

FRÅGOR
Frågor inför föreläsningen ställer du till Magnus Pamp, biosfärkoordinator, på 070-420 44 44 / magnus@nedredalalven.se eller Carina Carlsson, verksamhetsutvecklare, Studiefrämjandet, carina.carlsson@studieframjandet.se, 026 -280 54 60.

ARRANGÖRER
Föreläsningen är en del i en serie under 2021 om natur, naturvård och biologisk mångfald. Dessa arrangeras av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark i samarbete med Studiefrämjandet. Arrangemanget får stödmedel av Leader Nedre Dalälven.

KOMMANDE FÖRELÄSNINGAR
24/3 Naturfotografen Alf Linderheim visar bilder från Färnebofjärdens nationalpark | 28/4 Invasiva arter, vad är problemet och vad kan man göra? | 26/5 Blommande vägkanter med Ebba Werner, årets pollinatör 2020 | Juni, Bekämpning av stickmyggor, det senaste från Biologisk Myggkontroll | 14 juli, Sov gott, sov ute! Friluftsguiden Karin Haulin sänder live från Färnebofjärdens nationalpark.