Varför är det viktigt att man rapporterar in invasiva arter som man upptäcker?
Det är viktigt att rapportera invasiva arter så att kommuner och länsstyrelser vet var de finns och har möjlighet att bekämpa dem.
Hur är bästa sättet att bekämpa blomsterlupiner? Räcker det att plocka bort blommorna för att växten ska utrotas efter flera års plockande? En äng med lupiner är svårt att ta bort med lie och sedan kratta bort växterna.
Att slå av dem och bränna avfallet innan den sätter frö är en bra metod för att förhindra spridning, men för att få bort blomsterlupinen krävs att de slås av flera gånger per år under rätt många år och helst i kombination med att gräva bort rötterna.
Får man ta bort blomsterlupiner från vägrenen?
Det beror på vad det är för sorts väg – hör med kommunen, länsstyrelsen eller Trafikverket om vad som är tillåtet
Du berättade att parkslide är väldigt bra på att motstå våra försök att bekämpa den. Finns det ändå inget man kan göra?
Mindre bestånd kan man slå av och sedan gräva bort så mycket rötter som möjligt – men man måste vara beredd att hålla på till parksliden är helt borta, vilket kan ta ett antal år. Större bestånd kräver professionell bekämpning.
Som fastighetsägare är man skyldig att utrota arterna som finns på EU:s lista över invasiva arter. Finns det bidrag att söka för att bekosta utrotningen?
Kolla med kommun eller länsstyrelse vilka möjligheter som finns.
Hur ser jag skillnad på kanadensiskt gullris och inhemska gullris? Och hur kan det bekämpas?
De har samma gula färg på blommorna och blommar på sensommaren, men det kanadensiska gullriset är meterhögt med en plymlik blomställning medan vanligt gullris är lägre än en halv meter och har en blomställning mer axlik – se
Virtuella Floran.
Du nämnde att den sydafrikanska växten kotula först hittades förvildad på Öland och nu bara 10 år senare har den hittats även bland annat på Gotland och längs fastlandskusten på ganska många ställen. Vilka krafter är det som har bidragit till spridningen?
Främst är det havsströmmarna som bidragit till spridning, man tror även att gäss och andra fåglar kan bidra till spridningen, men man har ännu inte funnit bevis för det.
Räknas Kirskål som invasiv? Hur bekämpar man den på bästa sätt? Samt tror du att Åkerfräken kan bli en växt som inte är önskvärd? Hur är det med Knölklocka och Åkervinda? Hur får man bort dom?
Kirskål, åkervinda och åkerfräken är gamla inhemska arter och kan möjligen betraktas som jobbiga ogräs, men är inte främmande arter. Knölklocka är däremot klassad som invasiv - jag har inte sett något särskilt om åtgärder mot knölklocka, men det är väl bara att rycka och gräva, som med de flesta andra problemarter. Man måste vara noggrann med avfallet, så att det inte hamnar på fel ställe.
Det verkar vara en kamp både mot att människan importerar vissa växt- och djurarter som till slut blir invasiva och att klimatet förändras. Kan du sia något enligt det scenariot du hade i föreläsningen, låt oss säga i vår region Älvlandskapet Nedre Dalälven? Finns det till exempel några växter som kommer att vara etablerade eller vanliga inslag framöver?
Mycket beror på när vi lyckas bromsa klimatförändringarna, men om det värsta scenariot besannas, så kommer vi kanske ha ett klimat i Nedre Dalälven som motsvarar Rhone-dalen i södra Frankrike och vilka arter som då kan orsaka problem kan jag inte ens spekulera kring.