GUIDADE STRÖVTÅG I SKÄRGÅRD OCH ÄNGSMARK PÅ HÅLLNÄSHALVÖN, 2021
SAMARBETE KRING PAKETERING OCH MARKNADSFÖRING
Inför 2021 ville vi lyfta fram Hållnäshalvön på kusten i Norduppland som är en av många pärlor i Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Tanken var först att arrangera en guidad vandring eller utflykt i området i syfte att visa fram Hållnäshalvöns kulturhistoria och rika naturliv. I samarbete med Hållnäs sockenråd blev det istället fyra nyframtagna guidade strövtåg i skärgård och ängsmark med olika lokala aktörer som guider. Vi på biosfärkontoret fungerade som bollplank till Framtid Hållnäs kring paketering av upplevelserna, målgrupper, prissättning, med mera. En prissättning som gör arbetet mödan värd samtidigt som den lockar besökare är en viktig del av att skapa ett lokalt hållbart entreprenörsklimat. Tillsammans med Hållnäs sockenråd diskuterade vi fram deltagaravgifter som var högre än de småskaliga lokala aktörerna sett möjliga tidigare, men som krävs för att få bäring i småskaliga kvalitetstjänster som dessa guidade vandringar. Storleken på deltagargrupperna var också starkt reducerad på grund av pandemiförhållandena, vilket gjorde prissättningen än mer betydelsefull. En annan mycket viktig del var att visa att de guidade vandringarna har kraft att locka mer långväga deltagare än de lokalboende. Hållnäs sockenråd skötte allt det praktiska som kontakten med aktörerna, framtagningen av de paketerade upplevelserna, skapande av marknadsföringsmaterial och i en del fall även bokningsarbetet. Vi bistod med marknadsföring på olika sätt, bland annat på sociala media och i våra nätverk. Vårt samarbete med Hållnäs sockenråd är en del av BUS i biosfären som får stödmedel av Leader Nedre Dalälven.
Strövtågen
Först ut var en blomstervandring i Bondskärets naturreservat, sedan följde en berättarvandring där man fick ta del av socknens väl och ve genom århundraden, därefter fick man möjlighet att se Björns skärgård från båt, upptäcka det rika fågellivet och vandra på den lilla fyrvaktarön Björn. Serien avslutades med en kulturhistorisk guidning genom vikingatid, medeltid och 1980-tal i Lingnåre kulturreservat. I alla vandringar ingick lättare förtäring. Se beskrivning av strövtågen nedan.
Så här uttrycker Linda och Åsa på Framtid Hållnäs syftet med framtagandet av strövtågen
"Syftet med den här serien guidade vandringar var att skapa upplevelsepaket som lätt kan upprepas och generera inkomster på Hållnäshalvön med omnejd. Vi vill stärka besöksnäringens infrastruktur lokalt, knyta kontakter mellan aktörer och uppmuntra lokala aktörer att arrangera guidningar och vandringar på Hållnäshalvön framöver."
Sammanfattning av resultaten
Resultat som vi kan se så här långt är positiv feedback från både aktörer och deltagare, fullbokade eller nästan fullbokade turer, samt medvetenhet hos aktörerna om att en marknadsanpassad prissättning är möjlig. Vi kan också notera att en aktör upprepade en guidad tur under sommaren i egen regi samt att en annan aktör blivit inspirerad att starta en ny verksamhet och i denna redan nu planerar att genomföra ett antal guidade turer nästa sommar. Vi har också kunnat kommunicera ut biosfärbegreppet och fått biosfärområdet att synas.
Om samarbetet med biosfärkontoret
Linda och Åsa säger så här om nyttan med samarbetet med biosfärkontoret; "Vi kunde diskutera allt från marknadsföring, innehåll, prissättning, design … Även om vi själva satte ihop allt i slutänden, kunde vi bolla hela vägen med er. Det gav trygghet. Vi kunde också känna oss trygga med den högre prissättningen, som varken var självklar för entreprenörer eller oss från början. Vi hade fullt upp med så mycket annat i Framtid Hållnäs så vi tror att Strövtågen inte hade blivit i år av om inte ni varit med och peppat oss. Vi kunde också se att marknadsföringen som ni gjorde gav bra resultat."
Från biosfärkontorets sida vi vill uttrycka tacksamhet för ett mycket fint samarbete med Hållnäs sockenråd och de lokala aktörerna på Hållnäshalvön.
Mer om Hållnäs sockenråd och Hållnäshalvön hittar du här!