You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Foto: Sinnika Almgren

VANDRING Längs Nedre Dalälven, Älvkarleby - Marma, 19 september 2020
I helgen firade vi att Upplandsleden fyller 40 år genom att bjuda in till vandring på den vackra, älvnära sträckan Älvkarleby till Marma, cirka 14 km. Solens sken, höstens klarhet, en välskött lättgången led, Nedre Dalälvens glittrande och medhavd gofika bidrog till en fin upplevelse, liksom vår naturguide Karin Haulin på Hållvisen. 25 deltagare fick ta del av älvens geologiska historia, den havsvandrande fiskens utmaningar, Vattenfalls och SLU:s forskning kring fiskpassager respektive avel, samt lite om vattenkraftens uppkomst. Karin berättade även om växter, djur och kulturbygdshistoria längs vandringen. Visste du t.ex. att bävrar samlas i ungdomskollektiv och övervintrar tillsammans? Och att uttrar och bävrar kan dela hydda? Den som inte visste vad mulm är, vet det nu.

Vandringen arrangerades av Biosfärområde Nedre Dalälven genom leaderprojektet BUS i biosfären. Med på vandringen fanns också biosfärkoordinator Magnus Pamp som informerade om biosfärområdet och arbetet med hållbar utveckling som pågår här.

Sträckan, etapp 16, på Upplandsleden är enkel att nå med tåg. Upptåget stannar både vid Marma och Älvkarleby station. Restiden däremellan är sex minuter och tågen går varje timme. Vandrarhem, café och restaurang finns intill leden på Laxön i Älvkarleby. Tack till alla medvandrare för fint sällskap, Karin Haulin för mycket fint guidande, Eira för säkerhet samt Johanna för både skräpplockning och funktionärsstöd.
INBJUDAN
guideledd vandring längs Nedre Dalälven, 19 september
Älvvandring på Upplandsleden, Älvkarleby-Marma, en heldagstur med naturguiden Karin Haulin. Längs vandringen får du veta mer om Nedre Dalälven och dess unika tillkomst. Karin berättar även om träd, örter och djur som vi ser under dagen. Vandringen ingår i firandet av att Upplandsleden fyller 40 år. Med på turen är också Magnus Pamp som berättar kort om vad biosfärområdet är och arbetet som pågår. Arrangör är Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven och vandringen är en del av aktiviteterna ”Friluftsliv i biosfären” som får stödmedel av Leader Nedre Dalälven.

Anmälan - se nedan!
Sträckan
Etappen är cirka 13 km, så du behöver ha kondition för den sträckan. Vi går mestadels på lättgångna stigar, en del på grusväg och en bit på asfalt. Vi kommer att ta rast för lunch, fika och sköna vyer. Etapp Älvkarleby-Marma, se mer om sträckan här!
 
Lunch, fika och KLädsel
En bra vandring innehåller goda raster. Ta med egen lunch samt gofika. Vi kommer inte att göra upp eld.
Ha bra skor och kläder efter väder. 
 
HÅLLPUNKTER, Samling och RESANDE
Samling 10.00 vid tågstationen i Älvkarleby (på sidan där tågen från Gävle stannar). Vi räknar med att vara framme i Marma 15.30, förmodligen tidigare. Tillbaka till Älvkarleby tar vi tåget, resan kostar 31 kr som du betalar själv och restiden är 6 minuter. Tänk på att du behöver köpa biljett via mobilen. Tågen går varje hel timme. Se mer på www.sj.se - sträckan Marma - Älvkarleby.

Du kan också ställa bilen vid Marma på morgonen, ta tåget till Älvkarleby och ansluta dig till oss på stationen.
Beställer du hämtning efter vandringen så är badplatsen i Marma ett bra ställe, liksom tågstationen.
 
CORONA OCH SOCIAL DISTANSERING
Du kommer om du är frisk och under vandringen håller vi lämpligt avstånd till varandra.
 
Anmälan!
Antalet deltagare är begränsat till 20 personer och arrangemanget är kostnadsfritt.
Anmälan och frågor skickar du snarast till magnus@nedredalalven.se.
Du kan också ringa/smsa Magnus på 070 420 44 44.
 
VIKTIGT!
Skulle du bli sjuk eller få andra planer är det viktigt att du avanmäler dig. Dels för att någon annan kan få din plats och dels för att vi ska ha koll.