You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Lärplats Prostmyran - en lärplats om levande vatten och våtmarker för skolorna i Hedemora
I Interreg-projektet Supported by Nature ska vi tillsammans med åtta andra biosfärområden runt Östersjön ska 17 lärplatser för naturbaserade lösningar. Syftet är att i slutänden skapa en guide för hur man kan skapa bra lärplatser. Sedan i början av 2024 har vi fått förslag på ett tiotal olika våtmarker runt om i biosfärområdet som skulle kunna vara lämpliga för en lärplats. Tillsammans med vår referensgrupp med experter så har vi till slut valt ut Prostmyran i centrala Hedemora. Våtmarken ligger nära fem av kommunens skolor, från förskola till gymnasium, vilka är den huvudsakliga målgruppen för lärplatsen. Andra i målgruppen är tjänstemän och politiker som vill lära sig mer om våtmarker som naturbaserade lösningar samt intresserad allmänhet.
AKTIVITETER
Inbjudan | informationsmöte för allmänheten, Prostmyran blir lärplats för barn & ungdom, Hedemora 15 februari 2025
Hedemora kommun och Biosfärområde Nedre Dalälven planerar i dialog med flera skolor att återskapa en liten våtmark på Prostmyran. Förutom att bidra med nyttor som att rena vatten, motverka översvämning och vara ett rekreationsområde ska våtmarken även utformas som en lärplats. Här ska elever och andra intresserade få praktisk kunskap om Prostmyrans liv och nyttor som våtmarken tillför oss.

Vi startar med fika på Prostmyran och går sedan till Tjäderhuset för mer information. På plats finns Peter Sennblad, kommunens landskapsstrateg, Per Bengtson, Centrum för Naturvägledning, samt Elias Regelin och Magnus Pamp, Biosfärområde Nedre Dalälven, Ruona Burman, våtmarksexpert, med flera.

Kom och ta del av informationen och dela dina synpunkter!

Datum & tid: lördagen den 15 februari kl. 10.00-12.00
Samlingsplats: Prostmyran nedanför förskolan Kristallen
Frågor till: Elias på elias@nedredalalven.se / 076-137 87 01
Anmälan till: magnus@nedredalalven.se
Ange namn, mejladress och eventuella matallergier för fikat.
Rapport från workshop | Hur skapar vi en lärplats för levande vatten och våtmarker i Hedemora? | Hedemora 27 november 2024
28 personer samlades vid Prostmyran för att medverka i en workshop om hur vi kan skapa en lärplats kring den våtmark som vi planerar på platsen. Dagen inleddes med att utomhuspedagogen Stina Lindblad gav smakprov på hur man kan inspirera och lära ut utomhus. Därefter visade Peter Sennblad, landskapsstrateg på Hedemora kommun, hur den tänkta våtmarken kan se ut i framtiden. Efteråt gick alla till kommunhuset där deltagarna fick möjlighet att lämna idéer, behov och synpunkter på hur Prostmyran blir en tillgänglig, attraktiv och självklar lärplats för levande vatten och våtmarker. Passen leddes av Per Bengtson, Centrum för Naturvägledning, SLU. Med under dagen fanns också Ruona Burman, våtmarksexpert. Även Elias Regelin och Magnus Pamp från Biosfärområde Nedre Dalälven fanns på plats. 

Med på workshopen fanns representanter för:
- Kristallen (förskola)
- Fyrklöverskolan (fk-åk6)
- Stureskolan (fk-åk6)
- Vasaskolan (åk7-9)
- Martin Koch (gymnasium)
- Scouterna i Hedemora
- Naturskyddsföreningen
- Fältbiologerna
- Examensarbetare från SLU:s progam för landskapsarkitekter
Inbjudan till workshop | Hur skapar vi en lärplats för levande vatten och våtmarker i Hedemora? | Hedemora 27 november 2024
Välkommen att delta i en workshop för att diskutera och skapa en gemensam grund för lärplatsen Prostmyran och hur våtmarken kan skapa pedagogiska värden i Hedemora. Start utomhus där naturpedagogen Stina Lindblad bjuder på tips. Därefter går vi till Tjäderhuset där workshopen tar vid, ledd av Per Bengtson från Centrum för Naturvägledning på SLU. Med finns också Ruona Burman, våtmarksexpert. Workshopen riktar sig till pedagoger, rektorer med flera som vill arbeta med utomhuspedagogik. Se inbjudan nedan.

Datum & tid: 27 november kl. 12.10-16.00
Samlingsplats: Prostmyran nedanför Kristallen
Anmälan snarast till: magnus@nedredalalven.se 
Vid anmälan ange namn, ämnesområden, skola, mejladress och eventuella matallergier/preferenser.
Basfakta om samverkansprojektet Supported by Nature
Projektnamn
Supported by Nature

Medverkande
Ronneby kommun, Lead Partner (Sverige)
Turku University of Applied Sciences (Finland)
Estlands biovetenskapliga universitet (Estland)
Słowinski nationalpark (Polen)
Biosfärområde Sydöstra Rügen (Tyskland)
Vordingborgs kommun (Danmark)
Marine Education Center i Malmö (Sverige)
Kristianstads kommun (Sverige)
Biosfärområde Nedre Dalälven (Sverige)

Finansiär
EU genom Interreg Baltic Sea Programme 2021-2027
Total budget
Nästan 4,5 miljoner euro
Tidsperiod
2023-2026
Vi startade i november 2023.

De medverkande parternas gemensamma projektsida
Supported by Nature
"Naturbaserade lösningar för en hållbar Östersjö – med stöd från Interregs Batic Sea-program."