You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

NYHETER FRÅN NEDRE DALÄLVENS INTRESSEFÖRENING

30 juni  2023 | NYHETSBREV NR 3 - 2023 FINNS UTE
Nu presenterar vi i ett nyhetsbrev "special" samtliga rätter och restauranger som är med i sommarens kampanj "lokalt på tallriken". Kampanjen drivs av Leader Nedre Dalälven. Läs nyhetsbrevet här!
26 juni 2023 | Lansering av sommarens godaste kampanj - lokalt på tallriken
Den 30 juni - 27 augusti pågår kampanjen lokalt på tallriken. Sex restauranger i biosfärområdet erbjuder varsin rätt av enbart traktens råvaror. Kampanjen ingår i projektet Upplev Smaken av Nedre Dalälven som får stödmedel av Leader. Du hittar kampanjen, restaurangerna och rätterna här! Mer om projektets syfte - läs här! Frågor? Kontakta Pia Rydberg Wallner!
16 JUNI 2023 | 2022 ÅRS VERKSAMHETSBERÄTTELSE GODKÄND OCH KLAR
För dig som är nyfiken på vad som pågår i biosfärkontorets och NeDa:s regi så finns nu vår verksamhetsberättelse att läsa. Hör av dig till info@nedredalalven.se om du vill ha ett tryckt exemplar. Du kan också läsa eller ladda ner den här!
6 april 2023 | Anmälan öppen t.o.m. 17 maj för temadag Multifunktionellt skogslandskap den 2 juni
Syftet med dagen är att belysa utmaningen i hur brukandet av skog ska kunna tillgodose samhällets behov och nå uppsatta mål för allt från råvaror, biologisk mångfald och kolinlagring till rekreation och landsbygdsutveckling. Frågor kring översiktsplanering, skogsbruksmetoder och samverkan kommer att tas upp. Program och anmälan här!
9 MARS 2023 | NYHETSBREV NR 1 - 2023 FINNS UTE
* Nya tag med biosfärmärkningen. * Nätverksdag med tema vandringsleder. * Konferens med tema landsbygdsutveckling. * Ny led på gång i Hållnäs. * Rapport från Västmanlands Turismdag 2023. Läs nyhetsbrevet här!
19 DECEMBER 2022 | NYHETSBREV NR 5 - 2022 FINNS UTE
* Välbesökt Julmingel i Gysinge. * Temadag "Säl, skarv och fiske med livskraftig kustutveckling" i Gävle konserthus * NeDa får pris ur Alsbo Äggs Östersjöfond för femte året i rad. Läs nyhetsbrevet här!
28 NOVEMBER 2022  | TEMADAG SÄL, SKARV, FISKE MED LIVSKRAFTIG KUSTUTVECKLING – HUR GÅR DET MED REGIONAL EKOSYSTEMBASERAD HAVSFÖRVALTNING? 
Arbetsgruppen för säl- och skarv anordnar en temadag i Gävle med utrymme för dialog för kustområdet Östhammar till Söderhamn. Med brett deltagande från yrkesverksamma, forskare, entreprenörer, boende, kommuner, länsstyrelser, regioner, politiken, utvecklingsgrupper och intresseorganisationer. Anmälan, program & inbjudan hittar du här!
14 OKTOBER 2022 | NEDA FÅR PRIS UR ALSBO ÄGGS ÖSTERSJÖFOND
Charlotta Heimersson, Vd på NeDa är tacksam att Alsbo Ägg valt att uppmärksamma Östersjön och allas vår påverkan på den. Läs mer om priset här!
30 SEPTEMBER 2022 | NYHETSBREV NR 4 - 2022 FINNS UTE
Som en del av en större satsning i hela området har lekbottnar restaurerats manuellt i Gysingeforsarna. Den 12 oktober är du som är intresserad välkommen att delta i fältbesök och föreläsning om återställande av vattendrag. * Under sommaren har vår 10-årsutvärdering av biosfärområdet inte bara blivit godkänd, den har också blivit utsedd till en global förebild. * Ny förstudie om vandringsleder i området har blivit beviljad av Naturvårdsverket. * Myggsommaren har varit lugn, arbetet inom Biologisk Myggkontroll fortsätter nu med avrapporteringar och förberedelser inför kommande säsong, tre nya medarbetare ska anställas. * Vill du lära dig mer om hur man tillvaratar grönsaker genom mjölksyrning är du välkommen att delta i vår digitala föreläsning den 5 oktober. Läs nyhetsbrevet här!
23 augusti 2022 | Frivilliga sökes som vill vara med att återställa vattendrag
Vill du lära dig hur man återställer vattendrag för att gynna öring, harr, vildlax och andra vattenlevande organismer? Då har du chansen att praktiskt vara med i forsarna runt Gysinge den 10:e respektive 25:e september. Läs mer här!
25 juli 2022 | GIS-ingenjör och två entomologer sökes av Biologisk Myggkontroll
Biologisk Myggkontroll söker nu tre nya medarbetare med lite olika inriktningar men alla kommer att ingå i bekämpningsteamet. Är du intresserad av GIS och kartor så kan du bli vår nya GIS-ingenjör. Gillar du insekter och att sitta vid mikroskop så har vi två entomolog-tjänster: En entomolog med inriktning stickmyggor, och en entomolog med inriktning våtmarksinsekter. Ansökan för alla tre tjänster är öppen till 11 september. Läs mer om respektive tjänst här: GIS-ingenjörEntomolog med inriktning stickmyggorEntomolog med inriktning våtmarksinsekter
9 JUNI 2022 | NYHETSBREV NR 3 - 2022 FINNS UTE
Sommaren är här och än så länge ser läget gott ut på myggfronten. Nedre Dalälven har haft besök från andra ingående länder i projektet Slow Trips. Biosfärområde Nedre Dalälven vill stötta engagemanget kring att restuarera vattendrag och möjliggöra fortsatta bra restaureringar. Är du intresserad av det arbetet? Hör av dig till vår biosfärkoordinator Elias. Pia Rydberg Wallner är nyanställd verksamhetsutvecklare med fokus på hållbar besöksnäring och presenterar sig närmare här. Vill du hjälpa vår myggforskare Jenny med hennes forskning? Hör av dig till henne inom kort om du vill vara henne behjälplig under sommaren. Vill du veta vad man behöver tänka på om du ska skaffa höns är du välkommen att delta i vår digitala föreläsning den 14 juni. I juli arrangeras vandringar under två dagar i serien strövtåg på Hållnäshalvön. Passa på att anmäla dig för att säkra din plats! Läs nyhetsbrevet här!
8 JUNI 2022 | PIA RYDBERG WALLNER NY VERKSAMHETSUTVECKLARE PÅ NEDRE DALÄLVEN
Vi på Nedre Dalälven är glada att få presentera vår nya kollega Pia Rydberg Wallner som började hos oss i maj. Pia kommer att jobba som verksamhetsutvecklare av hållbar besöksnäring med fokus på lokal mat och dryck. Läs mer om Pia här!
25 MAJ 2022 | ELIAS REGELIN NY SOM BIOSFÄRKOORDINATOR FÖR BIOSFÄROMRÅDE NEDRE DALÄLVEN
Under våren har Elias Regelin axlat rollen som biosfärkoordinator för Biosfärområde Nedre Dalälven. I den här intervun berättar Elias lite om sig själv, sitt nya jobb och vad som är på gång i biosfärområdet, bland annat ny forskning kring fiskgjusar och flera nya satsningar på lokal mat, utveckling av leder och restaurering av vattendrag. Läs intervjun här!
13 maj 2022 | Tobbe Öhman, en av våra två nya verksamhetsutvecklare 
Vi på Nedre Dalälven har fått några nya ansikten under våren. Först ut att presenteras är stigfinnaren och ledstjärnan Tobbe Öhman som är en av våra två nya verksamhetsutvecklare. Cykel- och vandringsleder är en av Tobbes specialiteter och där har han redan börjat fundera kring ett kommande ledprojekt i Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Läs mer här!
22 APRIL 2022 | NYHETSBREV NR 2 - 2022 FINNS UTE
Förberedelserna är i full gång inför fältsäsongen inom Biologisk Myggkontroll. Biosfärmärkning - en ny möjlighet för verksamheter inom besöksnäringen att arbeta med hållbarhet och dessutom stolt kunna visa upp hållbarhetsmålen för sina besökare. Tobbe Öman är nyanställd verksamhetsutvecklare med fokus på hållbar besöksnäring och presenterar sig närmare här. Varför minskar fiskgjusen? Ett forskningsprojekt ska försöka ta reda på hur de påverkas av störningar. Vill du veta hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård är du välkommen att delta i vår digitala föreläsning den 28 april. Läs nyhetsbrevet här!
10 februari 2022 | Vi söker en Myggbekämpningstekniker - ett spännande och varierande jobb!
Under sommarhalvåret är fokus på fältarbete och vid behov genomförs bekämpingsinsatser där bekämpningsteknikerna utför och organiserar de direkta förberedelserna för att sedan kunna rita bekämpningsytor till helikoptern. Mycket kartarbete i GIS ingår också på vinterhalvåret samt att skriva olika avrapporteringar och ansökningar som kräver löpande kunskapsuppdatering. Vill du bli en del av vårt team - läs mer om tjänsten och hur du söker här!
8  februari 2022 | Vi söker två fältassistenter 
För sommarsäsongen 2022 söker vi två fältassistenter som sköter insamling av stickmyggor och fångst av insekter i egenkontrollprogrammet. Mycket utevistelser i naturen! Läs mer om tjänsterna här!
21 januari 2022 |  Nyhetsbrev nr 1 - 2022 finns ute
Vi söker nya kollegor inom olika områden i organisationen. Tipsa gärna människor som du tror är intresserade av tjänsterna - eller skicka in din ansökan till oss! Dalarnas länsfiskekonsulent berättar om stora utmaningar att restaurera Tyttboforsarna i en digital föreläsning den 26 januari, välkommen att delta! Läs nyhetsbrevet här!
13 januari 2022 | Vi söker biosfärkoordinator, tillsvidareanställning heltid
Ett arbete där du i samverkan med andra aktörer arbetar för en hållbar utveckling i området kring Nedre Dalälven. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att ansvara för att koordinera biosfärarbetet med allt vad det innebär. Kontakter med befintliga nätverk av aktörer inom privat, ideell och offentlig sektor är en betydande del av arbetet såväl som att anordna olika former av aktiviteter som främjar hållbar utveckling. Ansökan senast 10 februari 2022. Läs mer om tjänsten här!
13 januari 2022 | Vi söker medarbetare/projektledare med fokus på hållbar besöksnäring, tillsvidareanställning heltid

Vi söker dig som har några års erfarenhet av arbete med att stötta aktörer inom besöksnäringen. Hos oss får du ett intressant och flexibelt arbete med att utveckla biosfärområdet. Din arbetsuppgift blir att på olika sätt stötta våra lokala entreprenörer i deras företagsutveckling samt att utveckla Nedre Dalälven som destination. Ansökan senast 10 februari 2022. Läs mer om tjänsten här!
22 november 2021 | Biologisk Myggkontroll söker myggbekämpningstekniker, vikariat heltid
Biologisk Myggkontroll söker nu ett vikariat för en av våra myggbekämpningstekniker som tar tjänstledigt för studier. Tjänsten är heltid 2022-01-17 till 2022-08-31 och kan eventuellt gå över till en tillsvidareanställning. Arbetet som Bekämpningstekniker är varierande och innehåller såväl kontorsarbete som arbete i fält. Läs mer om tjänsten här!
18 NOVEMBER 2021 | NYHETSBREV NR 8 - 2021 FINNS UTE
Delta i kännedomsundersökning om biosfärområdet. Filmtips: Se Fiskarnas rike på SVT! Delta på föreläsning om arbetet bakom kulisserna på Färnebofjärdens nationalpark. Läs nyhetsbrevet här!
21 OKTOBER 2021 | NYHETSBREV NR 7 - 2021 FINNS UTE
Nedre Dalälven får pris ur Östersjöfond för fjärde året i rad. 10-årsutvärdering klar och inskickad. Passa på att delta på föreläsning om fiskeprojekt. Läs nyhetsbrevet här!
16 september 2021 | SKIFTE AV BIOSFÄRKOORDINATOR
Magnus Pamp slutar som biosfärkoordinator/projektledare den 16 september. Under början av 2022 kommer tjänsten att utlysas, Elias Regelin tar över som koordinator fram till dess. Vi önskar Magnus lycka till och tackar för de här tre åren på NeDa.
10 september 2021 | 10-årsutvärdering för biosfärområdet är klar och inskickad
Stor glädje på biosfärkontoret idag! Vi har nu lämnat in 10-årsutvärderingen av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven till den svenska biosfärkommittén för vidarebefordran till en internationell expertkommitté för granskning. Nästa sommar får vi veta vad den globala styrelsen för biosfärprogrammet (MAB-ICC) tycker om utvärderingen och om vi fått godkänt. Vi tackar för alla synpunkter som kom in under remisstiden i april 2021 samt för all hjälp med information som vi fått av en rad personer som vi har intervjuat eller bett om fakta. 10-årsutvärderingen kommer att finns att ladda ner från och med december. Kontakta Elias Regelin om du har frågor!
2 SEPTEMBER 2021 | NYHETSBREV NR 6 - 2021 FINNS UTE
Det internationella biosfärprogrammet firar 50-år - Sveriges nationella biosfärsamordnare Johanna MacTaggart berättar mer. Passa på att delta i naturfotokurs, kulturvandring och föreläsning om plastbantning. Läs nyhetsbrevet här!
1 september 2021 | INTERNATIONELLA BIOSFÄRPROGRAMMET FYLLER 50 ÅR - INTERVJU MED JOHANNA MACTAGGART, NATIONELL SAMORDNARE
Samtidigt som Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven fyller tio år så firar det internationella biosfärprogrammet (MAB) firar 50 år! Det är himla kul. Vi lät Sveriges nationella samordnare för biosfärområden, Johanna MacTaggart svarar på en rad frågor om firandet i världen, nyttan med biosfärområden, hennes roll som samordnare, med mera. Läs den långa intervjun här! 
19 augusti 2021 | Biologisk Myggkontroll söker Entomolog samt Bekämpningsbiolog för tillsvidareanställning
Biologisk Myggkontroll behöver utöka personalstyrkan inom den operativa verksamheten och nu inrättas två nya tjänster, Bekämpningsbiolog och Entomolog med forskningsprofil. Mer information om Biologisk Myggkontroll hittar du på www.mygg.se
5 JULI 2021 | NYHETSBREV NR 5 - 2021 FINNS UTE
Sommar i biosfären! Häng med ut på landet, tillbaka tiden och ut i skärgården. Vi tar dig med ut i bondens landskap både i Stora Skedvi och Hedesunda. Dessutom bjuder vi på livesändning från Färnebofjärdens nationalpark med tips om hur du sover gott ute. Vi tipsar också om turer du kan boka; en guidad båttur i Björns skärgård och en serie upplevelseturer med båt till Svarthälls fäbod i Färnebofjärdens nationalpark. Läs nyhetsbrevet här!
21 maj 2021 | NYHETSBREV NR 4 - 2021 UTSKICKAT
I det här nyhetsbrevet kan du ta del av flera aktiviteter; en serie guidade strövtåg, varav en båtutflykt, på Hållnäshalvön med sin fem mil långa orörda kustlinje, en guidad vandring i Färnebofjärdens nationalpark, en digital bioblitz i Gävleborg, en digital bioblitz i Dalarna och så ett digitalt föredrag om blommande vägkanter. Vi presenterar även Sivan Jansson med sitt "Fiska dig friskare" som blev finalist i Folkspels "Årets Eldsjäl". För dig som vill ut på egen hand har vi tagit fram en krysslista med biosfärområdets 140 naturreservat. Läs nyhetsbrevet här!
19 MAJ 2021 | LIVESÄNDNING OM NATURSKÖNA BESÖKSMÅL OCH PLATSER I BIOSFÄROMRÅDET
Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland bjöd in vår biosfärkoordinator Magnus Pamp för att dela med sig av "hemester"-mål runt om i biosfärområdet. Sändningen skedde från Vuxenskolas studio i Västerås. Magnus tipsade om natursköna och lättillgängliga platser i samtliga biosfärområdets nio kommuner och berättade även lite om vad ett biosfärområde är och vad vi som huvudman för biosfärområdet gör i detta. Här kan du se sändningen i efterhand.
17 maj 2021 | Vi bjuder in till en serie strövtåg på Hållnäshalvön i samarbete med Framtid Hållnäs och lokala entreprenörer
Under våren har ett samarbete utvecklats med Framtid Hållnäs som lett till att man pakterat fyra olika strövtåg på Hållnäshalvön. Syftet är att visa upp Hållnäs attraktiva miljöer för turister genom att engagera lokala, kunniga entreprenörer inom olika segment. Serien med strövtåg inbjuder till en guidad båtutflykt och tre vandringar som lyfter bygdens natur, kulturbygd och historia. Mer information fås från och bokningar görs hos de lokala aktörerna.
28 april | Remissvar inskickat till Vattenmyndigheten
Nedre Dalälvens Intresseförening har lämnat remissvar till Vattenmyndigheten Bottenhavet kring Samråd om förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2021-2027. Vattenmyndigheten har ett regeringsuppdrag att bl.a. konkretiserar åtgärdsförslag och åtgärdsprogram för arbetet med nationella omprövningen av vattenkraften (NAP) i den nedre del av Dalälven det s.k. LIV-området. Alltså det arbete för återetablering av havsvandrande fisk som presenterades våren 2018. Remissvaret läser du här! Kontakta Henrik Thomke för mer information.
16 april 2021 | Nyhetsbrev nr 3 - 2021 utSKICKAT
Du bjuds in till remissläsning av tioårsutvärderingen av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Vi uppmärksammar att Leif Öster på Dalagård har nominerats till årets inspiratör av Naturvårdsverket. I samband med Friluftslivets år 2021 har vi skapat en krysslista där du kan besöka 140 naturreservat i biosfärområdet. Du kan också läsa om att "långsamt" resande i Nedre Dalälven marknadsförs i Europa. Sist men inte minst "puffar" vi för vår föreläsning om invasiva arter. Läs nyhetsbrevet här!
15 april | Långsamt resande i området Nedre Dalälven marknadsförs i Europa
Nedre Dalälven lanseras ute i Europa. Först ut i kampanjer på sociala media är bäversafari med Madde och Jack på Multiadventures Sweden. Satsningen ingår i leaderprojektet Slow Trips där nio leaderområden från sex europeiska länder samarbetar. Fler entreprenörer kan vara med i projektet. Vid intresse, kontakta Henrik Thomke för mer information.
13 april | Leif Öster, Dalagård, nominerad till Årets inspiratör av Naturvårdsverket
AVESTA. Dalagårds Leif Öster, entreprenör inom ekoturism, omtänkande skogsbrukare i biosfärisk anda, ivrare av biologisk mångfald, flitig debattör i skogliga frågor, medgrundare till Föreningen Skogens Mångbruk, medlem i Nedre Dalälvens Intresseförening, med mera, har nominerats av Naturvårdsverket till Miljömålspriset 2021 i kategorin Årets inspiratör. Vi säger stort grattis till Leif! Om du vill rösta på Leif eller någon av de två andra nominerade så gör du det här.
1 april 2021 | 10-årsutvärderingen av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven på remiss
Igår skickade vi ut 10-årsutvärderingen av biosfärområdet på remiss till kommuner, länsstyrelser, medlemmar, utvecklingsrådet, med flera. Arbetet med utvärderingen har pågått sedan mars 2020. En milstolpe är med andra ord nådd. Läs remiss och remissförfarandet här.
19 mars 2021 | Nyhetsbrev nr 2 - 2021 utSKICKAT
Om 10-årsfirande för Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven, 50-årsjubileum för det globala biosfärprogrammet MAB, vårens föreläsningsserie, en vattenrik studiecirkel och att Nedre Dalälven uppmärksammas i Europa. Slutligen visar Elias Regelin på Leader Nedre Dalälven hur du kan söka stödmedel för lokal mat samt klimat och miljö. Läs nyhetsbrevet här!
19 MARS 2021 | NEDRE DALÄLVENS LOKALA TURISTMÅL UPPMÄRKSAMMAS I EUROPA
Slow Trips, ett europeiskt Leader-projekt inriktat på lokala småskaliga upplevelser, där ett flertal entreprenörer inom besöksnäringen i Nedre Dalälven ingår, har nominerats till priset Rural Inspiration Awards 2021, i klassen Hållbar framtid. Läs mer om nomineringen samt rösta på Nedre Dalälven här!
9 mars 2021 | What the heck is SlowTrips? 
Henrik Thomke, NeDa:s projektledare inom hållbar besöksnäring, berättar om den nya satsningen SlowTips som ska locka europeiska besökare till Nedre Dalälven. I dagarna lanserades projektets europeiska hemsida och där flera entreprenörer från området finns representerade. Henrik poängterar dock att fler har chansen att marknadsföra sig här! Läs mer här!
17 februari 2021 | Nyhetsbrev nr 1 - 2021 utSKICKAT
Vi bjuder in till 2021 års digitala föreläsningsserie som startar med en introduktion till biodling. Vidare får den vattenintresserade möjlighet att vara med i studiecirkel kring restauering av vattendrag. Henrik Thomke berättar om hur arbetet med digitaliseringen av biosfärområdets fiskevårdsområdesföreningar går. Slutligen visar Elias Regelin på Leader Nedre Dalälven hur du kan söka stödmedel för lokal mat samt klimat och miljö. Läs nyhetsbrevet här!
4 januari 2021 | Enkät utskickad gällande ny handlingsplan för biosfärområdet
Idag har vi sänt ut en digital enkät till ett sjuttiotal personer med kännedom om biosfärområdet där vi ber om synpunkter på befintlig verksamhet och förslag på nya fokusområden. Resultatet av enkäten kommer att utgöra en del av underlaget inför arbetet med den nya handlingsplanen. Kontaktperson för enkäten samt arbetet med handlingsplanen är Elias Regelin.
4 januari 2021 | Yrkande angående förslag på Vindkraftsetablering Skansen
Idag har vi skickat ett yrkande till Avesta kommun och Länstyrelsen Dalarna angående förslag på Vindkraftsetablering Skansen, med avseende påverkan i Färnebofjärdens nationalpark och Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. I grunden är vi positiva till vindkraft och dess roll i omställningen mot ett mer hållbart energisystem. Vi ser gärna sådana etableringar och andra nytänkande miljövänliga tekniker i biosfärområdet, men etableringen av vindkraftparken på den föreslagna platsen Skansen ser vi dock som olämplig med avseende på effekterna för bland annat besöksnäringen i nationalparken men även i angränsande naturområden och för kringliggande byar och samhällen. | Intervju i Avesta TidningIntervju i UNT | Läs hela yrkandet här: Yrkande vindkraftsetablering Skansen 
29 december 2020 | Nyhetsbrev nr 2 - 2020 utSKICKAT
Henrik Thomke berättar hur arbetet med en förenklad förvaltningsplan för fiskevårdsområdena fortskrider. Jan O. Lundström berättar om att Biologisk Myggkontroll har inlett en analys av sitt världsunika insamlade material från egenkontrollsprogrammet. Vidare kan du läsa om 10-årsutvärderingen av biosfärområdet som pågår, att Vetenskapsradion gästade biosfärområdet och att vi glädjande återigen fått pris ur Alsbo Äggs Östersjöfond. Läs nyhetsbrevet här!
18 december 2020 | Undersökning kring kännedomen om biosfärområdet pågår
Undersökningen sker via sociala media. Resultatet kommer att redovisas i verksamhetsberättelsen för 2020. Vill du veta mer om undersökningen, kontakta Magnus Pamp.
15 december 2020 | VeteNskapsradion besöker Biosfärområde Nedre Daläven
Sara Sällström från Sveriges Radio träffar bland annat Leif och Cecila Öster som berättar om ekoturism och skogsägande. Mer i programmet hörs även bland annat hållbarhetsforskaren Lisen Schultz vid Stockholms universitet. Lyssna och läs mer här!
24 OKTOBER 2020 | LIVESÄND GALAKVÄLL MED TEMA KLIMATSMART OMSTART SÖDRA DALARNA
FN firar 75 år idag! Samtidigt bjuder Södra Dalarnas FN-förening in till en direktsänd coronaanpassad nätverksträff på Avesta Teater med tema Klimatsmart Omstart Södra Dalarna. Tillsammans med representar från kommuner, företag och föreningsliv berättar NeDa:s biosfärkoordinator om biosfärkonceptet. Se inspelningen/läs mer här!
16 OKTOBER 2020 | PRISAT ARBETE FÖR HAVSVANDRANDE FISK
Alsbo Ägg har skänkt 44 000 från sin Östersjöfond till Nedre Dalälvens Intresseförening för vårt arbete med #Biosphere for Baltic. Läs mer här!
2 oktober 2020 | P4 Uppland gästar Svarthälls fäbod och pratar byggteknik
Idag följde reporten Mona Wahlund från P4 Uppland med oss ut till Svarthälls fäbod i Färnebofjärdens nationalpark. Jakob Martinell från Nora Tärnsjö hembygdsförening berättade om arbetet med att uppföra fäboden och intresset för fäbodskultur. Läs mer här!
30 september 2020 | SlowTrips – det nya resesättet för att uppleva livsstilar och lokala kulturer i Europa
SlowTrips första upplevelseprodukter är nu paketerade. SlowTrips erbjuder dig en reseupplevelse med vardagliga och autentiska inslag och möjlighet att utbyta erfarenheter. Som resenär utforskar du Europas fascinerande miljöer, märkliga eller förlorade platser, vardagsliv och lokala livshistorier. SlowTrips är ett samarbete mellan nio europeiska leaderområden i Italien, Österrike, Luxemburg, Tyskland, Litauen och Sverige. Kontakta Henrik Thomke om du vill veta mer.  Läs mer här!
1 juli 2020 | Entomolog sökes till vikariat hos Biologisk Myggkontroll
Biologisk Myggkontroll inom Nedre Dalälvens Utvecklings AB har som uppgift att reducera stickmyggproblemen vid Nedre Dalälven med metoder som ger avsedd effekt på målorganismerna översvämningsmyggor och som minimerar risker för negativ påverkan på andra organismer. Nu söker vi en entomolog till vårt egenkontrollsprogram. Kontaktuppgifter och ansökan hittar du här - Vikariat entomolog.
25 JUNI 2020 | LÄNSVANDRING I HEBY MED LANDSHÖVDINGEN FÖR UPPSALA LÄN
Vandringen är en av åtta som landshövding Göran Enander gör i Upplands kommuner i syfte att uppmärksamma betydelsen av friluftsliv, folkhälsa och naturvård. Vi fick tillfälle att berätta om verksamheten vid Nedre Dalälvens Intresseförening samt om Biosfärområde Nedre Dalälven. Läs mer här!
9 juni 2020 | NEDAS VD LOTTA HEIMERSSON GÄSTAR RADIO P4 GÄVLEBORG
Förmiddag i P4 med Maria Sundell och Larry Forsberg direktsände från den ekologiska getgården Lars Pers i Fors utanför Österfärnebo. En av gästerna i programmet är Lotta Heimersson, VD för Nedre Dalälvens Intresseförening (NeDa). Hör henne berätta om företagsutveckling, framtidsvisioner, turism, boende i området, samt om läget i turismnäringen under coronapandemin. Läs och hör mer här!
18-24 MAJ 2020 | DIGITAL BIOBLITZ SÖDRA DALARNA BLEV SUCCÈ
Istället för att ställa in, så ställde vi om. Vi gjorde om den planerade fysiska bioblitzen i Säterdalen till en digital mötesplats dit drygt 330 personer anslöt. De naturnyfikna gick själva ut i naturen. Under en dryg vecka skickade de in 430 bilder med 288 olika arter från mer än 96 platser i Dalarna, Gävleborg, Uppland och Västmanland. Alla artbestämdes av experter online.  Läs mer här!
2 MARS 2020 | ARBETE MED 10-ÅRSUTVÄRDERING AV BIOSFÄROMRÅDET INLEDS
I år är det 10 år sedan området Nedre Dalälven officiellt utsågs till biosfärområde av Unesco. Därmed är det också tid att göra en utvärdering av denna tioårsperiod. Nu i mars påbörjar vi arbetet med 10-årsutvärderingen som ska vara klar hösten 2021. Hur arbetet går till - läs mer här!
23 JANUARI 2020 | Nyhetsbrev nr 1 - 2020 UTskickat
Henrik Thomke berättar om hur ett lyckat nätverksarbete bidragit till att Nedre Dalälven prioriteras om i Havs & Vattenmyndighetens förslag till regeringen. Du kan också läsa om att testfiske visar att restaurering av grusbottnar har lyckats. Martina Schäfer, bekämpningsledare hos Biologisk Myggkontroll, berättar om 2019 års bekämpning och om att Biologisk Myggkontroll inför 2020 för första gången sökt tillstånd för bekämpning under tre år hos Naturvårdsverket istället för under ett år som man gjort hittills. Sist men inte minst, tar Lotta Heimersson tacksamt emot ett pris ur Alsbo Äggs Östersjöfond för blad annat vårt arbete med för att den havsvandrade fisken ska kunna återvända till Nedre Dalälven. Läs nyhetsbrevet här!